PostHeaderIcon Пролетни проблеми

През пролетта рибите са изтощени след тежката зима.Често се проявява заболяването

Сапролегиоза (дерматомикоза)


Saprolegniosis
Етиология: Това е микозно заболяване. Гъбните хифи се локализират по повърхността на тялото, особено по рани, перките или на неоплоден хайвер.Влошеното качество на водата е фактор за развитието на болестта!
Клинична картина: Добре видими нежни власинки – 1–2 мм.
Лечение: Лечението е 1 табл. 10 гр. аквариумна сол(т.е. химическо чиста), на 1/2 литра вода във вана 5-10 минути,при продължително лечение 15 гр. на 10 литра в аквариум заедно 2 гр сода бикарбонат,в езеро 1 до 2 кг. на кубик по – добре каменна или нейодирана сол. Ефикасно средство за борба се явява и

химически чистият меден купроокис 15 мл от 0,1%  разтвор на 10 л.Трябва точно да се дозира!В езерата можем да ползваме също метиленова синьо което е сравнително по-нетоксично, дозировката е 1 гр. на кубик,двукратно третиране през седницаСъществуват препарати, съдържащи медни съединения. Ползваме ги съгласно указанията,(Есетрите и Орфите са чуствителни към тях и трябва да се извадят!   Обработваме заразените участъци с капка йодасепт. За про­филак­тика след хвърляне на хайвер добавяме няколко капки трипафлавин до добиването на светлозелен оттенък на водата. Използва се и UV-лампа.
Прогноза: Дерматомикозата често е вторична инфекция и трябва сериозно да се борим и с няколко причинителя.Но при редовна смяна на водата,хранене на рибите и третиране със сол заболяването преминава с минимални загуби!

Comments are closed.

Search