PostHeaderIcon Пролетни заболявания на езерните рибки

В преходния период след зимата,когато външните фактори постоянно и рязко се менят,а и рибките са изтощени от продължителното гладуване най-често се появява Сапролегиоза(Дерматомикоза)

Сапролегиоза (дерматомикоза)
Saprolegniosis
Етиология: Това е гъбно заболяване. Гъбните хифи се локализират по повърхността на тялото, особено по рани, перките или на неоплоден хайвер.
Клинична картина: Добре видими нежни власинки – 1–2 мм.
Лечение: Лечението е 1 табл. 10 гр аквариумна(нейодирана) сол, на 1/2 л.за 5 минутна баня(водатапрестояла или от езерото,добре аерирана,съда покрит).В езерото подменяме  до 1/2 част от водата и слагаме до 2 кг нейодирана сол на 1 м3 и 1гр. метиленово синьо на 1 м3 вода.През ден сменяме 1/2 от водата и добавяме нова порция от горната комбинация.Ефикасно средство за борба се явява и химически чистият меден купроокис 15 мл от 0,1% разтвор на 10 л. Съществуват препарати, съдържащи медни съединения. Ползваме ги съгласно указанията, като внимателно  обработваме заразените участъци с капка йодасепт. За про­филак­тика след хвърляне на хайвер добавяме няколко капки трипафлавин до добиването на светлозелен оттенък на водата. Използва се и UV-лампа.
Прогноза: Дерматомикозата често е вторична инфекция и трябва сериозно да се борим и с няколко причинителя като  се налага използуването допълнително на антибиотик(хлорнитромицин,тетрациклин или друг).

 

Comments are closed.

Search