PostHeaderIcon Езеро

Водата отмива всички проблеми

Как водата помага да намерите спокойствие

За чудесните свойства на водата в последно време се говори много. Тя не само може да възстанови здравето на организма, да даде сили и да ви зареди с енергия. Водата може да подобри настроението ви, да ви успокои, да свали стреса. От древни времена казват: «водата отнася всяка тъга». Кои са ценните свойства на водата?

Много полезно за нервната система е да се гледа вода. В този смисъл хората, живеещи в близост до водни басейни, са облагодетелствани. В какво се състои успокояващото действие на такова съзерцание? Водата винаги е в движение, дори когато е спокойна като огледало. Това нейно свойство създава необикновено усещане за постоянство и промяна.

Погълнат от процеса на съзерцание, човек сякаш се хипнотизира. По време на това съсредоточено съзерцание водата отнася със себе си всички ваши тревожни мисли. Затова, не напразно я наричат стихия на спокойствието. Тибетците често практикуват медитация чрез вода.

Как да постигнете спокойствие при съзерцанието

За да успокоите ума си, е достатъчно да гледате повърхността на реката, езерото или морето около 5 минути. Представяйте си температурата на водата, нейния вискозитет, усетете мириса ѝ. Представяйте си какво се случва под повърхността; какви обитатели, какви растения, скали и пясък на дъното може да има. Представяйте си водоема като нещо единно, цялостно, живеещо свой живот. Изпълнете се със спокойствието и величието на това цяло.

Comments are closed.

Search