PostHeaderIcon Барамунди – Австралийски Гигански Костур

Barramundi

Научно наименование

Lates calcarifer

Други често срещани имена

Barra, Silver,Австралийски костур, Barramundi, гигантски костур, Палмър костур.

Понякога (неправилно), известна като костур от Нил.

Размер

До 1.8 m и 60 кг (6 ‘& £ 130), обща 1.2 m

Природозащитно състояние

Не е застрашен

Снимка на Barramundi (в) N.Thorne

 

Местообитание:

Те обитават водите в реки, поточета и мангрови устия в бистра или мътна вода. Най-често в реки и поточета в големи водосборни басейни с бавни  води над 20 ° C. Оптималната е 26 •С.Водата е средно твърда 5-15 Н,киселинността е неутрална до алкална рН 7-8.Предпочитат укрития от подводни трупи, скални тераси и други структури във водата.

Австралийския костур  са катадромните видове, че те растат  в горното течение на сладководни реки и потоци и възрастни се движат надолу по реката, особено по време на наводнения, устия на реки и крайбрежни води за хвърляне на хайвер.

Разпространение

Карта на разпространение на Barramundi L.calcarifer има много широка гама в тропическите и полу-тропически области на Индо-тихоокеанския регион. Разпространението му се простира от Персийския залив в южната част на Китай и на юг до северната част на Австралия. От Австралия неговия обхват се простира от Мери и Maroochy речни системи в Югоизточна Куинсланд север из цялото северно крайбрежие Шарк Бей в Западна Австралия.

Размножение:

Barramundi protoandrous са хермафродити: те започват живота си като мъжки, достигнала своята зрялост на около 3 до 4-годишна възраст, а по-късно променя пола и да стане женски, обикновено на около 5-годишна възраст. Малките риби са почти изключително мъжки като процента от женски се увеличава с размера.

Женската произвеждат голям брой малки,  пелагични хайверни зърна между 0.6 mm и 0.9 mm в диаметър (22 кг женска хвърля 17 млн. яйца). Ембрионите се излюпват в рамките на 15-20 часа, в което време те са около 1.5 mm в дължина и устата и очите са добре развити, въпреки че на плодния сак е голям. На 2,5 мм устата е голяма на плодния сак е силно намалена и гръдните перки са започнали да се развиват. Над този размер личинките започват да се проявяват характерното оцветяване на младите екземпляри от този вид – общи кафяви пъстри петна с бели ивици по дължината на главата. На 3.5 mm на плодния сак изчезва, лъчите на перките започват да се появяват и зъбите са добре развити. До петия ден на плодния сак е напълно абсорбиран и от 8,5 мм вече перки са напълно развити.

Темп на растеж е променлив, но като цяло бърз. Размери в края на всяка година са, както следва:

Година Дължина обхват (mm)





6
310-330 
430-500 
529-610 
610-690 
730-770 
810 +

Храна

Хищник, храни предимно с по-малки риби, както и ракообразни. Младите по-малки риби , малки ракообразни и водни насекоми.

Любителския риболов

Една вълнуваща и популярна цел за рибари в северната част на Австралия, Barramundi се повлиява добре от примамка или гласове .Големи примамки лещанка  са популярни , когато се лови около дънери, мангрови корени ,скални разкрития, потопени дървен материал и други тежки покритие. Блесни с  метален златен или бронзов отенък особено популярните цветове примамка. Австралийския костур е известен с грандиозните си скачания от водата по време на риболов, Barramundi основателно предизвиква респект от тези, които го търсят.

Ловят се също  на тежка предавка  муха, и на жива стръв, особено кефал, скариди и macrobrachium (гигантски сладководни скариди). 

Много рибари практикуват улова и  след това ги освобождават!. 

На масата

Barramundi си спечели репутация като един от най-добрите вкусни риби на Австралия,  особено ловените в естуарни води са много вкусни, с твърдо, бяло, месо. Не отстъпват по вкус на ципурата,сьомгата и лаврака.

В аквариума

Barramundi обикновено са кротки риби в аквариума, въпреки че при храненето са с рефлекс на хищник Храната е замразени риби, скариди и миди. В контраст с дивата природа, където Barramundi се храни през нощта, в аквариум, те с готовност ще се хранят през деня и да стават много кротки.

Аквакултура

Много перспективен вид при интензивно отглеждане.Първоначално се залагат личинки 100 на м3 като в последствие се разреждат на 3 година до 10.Използват се леко проточни(5-10%)басейни с различен обем, не по-малко от 10 м3. Задължителна е филтрация и аерация. Температурата е 26•С.Храната се дава неколкократно и е  комбиниран специализиран фураж.Цикъла за отглеждане е 2 или 3 години в зависимост от желания размер на рибите.

Comments are closed.

Search