Танчо

Танчо червено петна на главата

кохаку

KOHAKU

Кохаку е японският термин за „кехлибар“.

Сред всички видове koi, рибата Kohaku koi се счита за краля сред събратята си. Кралската риба кои е първата в класацията на сортовете кои, която имат два цвята по тялото си. Неговите цветове и шарки бяха невероятно откритие за традиционните производители на кои. Дори и до ден днешен тази кои сред много други видове кои остава любима на феновете.

Kokaku, най-старата и най-добре познати порода от Koi, има твърда бяла основа с петна на червено насложено върху бялото. Най-високо качество Kohaku   е съчетание от ярки червени тонове и ярко бяло. Равномерното разпределение на петната по тялото също е много важно.

Вариации на Kohaku включват Doitsu Kohaku, Gin Rin Kohaku, Maruten Kohaku и Танчо Kohaku.

 

 


 TAISHO SANKE

Един от най-популярните видове кои е тайшо санке или рибата тайшо саншоку кои. Тази риба, с нейните червени черно-бели шарки, е отглеждана за първи път около 1868 до 1912 г. по време на управлението на император Тайшо, откъдето идва и името. 

Taisho Sanke или Sanke  са Koi с твърда бяла основа с червени и черни петна. Често се казва, че с високо качество Sanke порода започва от  Kohaku , към който черни петна, наречени „Sumi“ са добре дошло допълнение.

Вариации на Sanke включват Doitsu Sanke, Maruten Sanke, Танчо Sanke и Gin Rin Sanke.


 SHOWA SANSHOKU

Първата изложбена риба кои Шоууа е произведена в епохата на японския император – Шова.Родителите на първата шоууа, която някога е била развъждана, са два различни вида кои – риба Кохаку Кои и Широ Уцури.Алтернативно наричан Nishikigoi или украсен японски шаран koi

Showa Sanshoku, по-известен като Showa, са Koi които са с бели и червени / оранжеви петна на черна основа цвят. Showa може лесно да се бърка с Sanke. В Showa, черното оцветяване е на цялото тяло, вместо да се яви само в горната половина на тялото. Също така, Showa ще има черно оцветяване на главата, и Sanke няма.

Оцветяването в червено, бяло и черно трябва да бъде балансирано за тялото равномерно, с ясни, чисти ръбове между всеки цвят.

Вариации на Showa включват Танчо Showa, Maruten Showa, Gin Rin Showa, Doitsu Showa и Kin Showa.


ТАНЧО

Танчо е изключително популярен вариант на Kohaku, в която само червения цят се появява като една червена точка върху главата.Симетрията и поставянето на марката Танчо са основните фактори при определяне на качеството на всеки отделен Koi. Танчо са силно ценен при Koi за тяхната прилика с Жерав , или червения японски герб.

Въпреки, че породата Танчо може да се появи в много разновидности на Koi, думата „Танчо“ от само себе си се използва почти винаги да се позове на Танчо Kohaku.

Вариации на Танчо включват Gin Rin Танчо и Doitsu Танчо.


Bekko

Bekko koi е неметална черно-бяла риба koi със суми или черни петна по цялото тяло. Рибата бекко има три различни цветови варианта – бяла, жълта и червена. Бялото беко се нарича Широ беко, допълнено с черни петна. Известният още като Hi bekko е особено червенно-оранжево кои с черни петна, докато ki bekko е с жълт основен цвят с черни петна. Сред трите варианта, ki bekko или жълтият koi е най-редката порода.

 SHIRO UTSURI

Shiro Utsuri са Koi с черна основа  и бяли петна . Високо качество Shiro Utsuri ще комбинира чисто  бяло оцветяване с   черно. Разделен на главата и на двете черно и бяло също е важно изискване за за качество.

Вариации на Shiro Utsuri включват Gin Rin Shiro Utsuri, Gin Shiro Utsuri и Doitsu Shiro Utsuri.


 HI UTSURI

Hi Utsuri съчетава черна основа цвят с петна на наситено червено или оранжево. Red Hi Utsuri превъзхождат оранжево. Много Hi Utsuri първоначално са оранжеви  в ранна възраст, в последствие може да се превърнат в по- оцветени с наситени червени петна  когато порасне .

Вариации на Hi Utsuri включват Gin Rin Hi Utsuri и Doitsu Hi Utsuri.


KI UTSURI

Кi Utsuri, със сигурност най-редкия вид Utsuri, комбинацията е  на жълто над  черно тяло.За  породата Кi Utsuri се съди по същите критерии, както и Shiro Hi Utsuri.

Вариации на Кi Utsuri включват Gin Rin Кi Utsuri и Kin Ки Utsuri.


 ASAGI

Заедно с kohaku koi, рибата asagi koi също е един от древните видове koi

Asagi са Koi които имат син цвят  на гърба, допълнени с червено или оранжево на корема, хрилните плочи, перки и тяло. Най-червения или оранжев цвят ще се развива нагоре от долната част на тялото с възрастта на Koi. Най-високо качество Asagi имат червен цвят, който не се простира над страничната линия. Младото асаги кои е точното визуално копие на възрастното асаги кои. Те имат типичните модели на люспи, подобни на диамант.

Вариации на Asagi включват Gin Rin Asagi и Hi Asagi.


 SHUSUI

Първата риба шусуи кои е отгледана през 1910 г.и е кръстоска между риба асаги кои и огледален шаран кои.

Shusui са близка версия на Asagi. Синиято оцветяване се заменя с един ред от едри люспи по гръбната линия в горната част на гърба, достигайки до опашката.Люспите взимат наградата като най-атрактивно оформление върху тялото на рибата кои. Както Asagi, корема, хрилните плочи, страни и перките на Shusui показване оранжев или червен цвят.

Вариации на Shusui включват Gin Rin Shusui и Hi Shusui.


 MATSUBA

Matsuba koi има твърдо метално тяло с  люспи, които наподобяват мрежа или шишарки. За разлика от други видове koi, Matsuba koi се предлага в различни цветове, като всеки вариант е еднакво желан за кои любители.Matsuba са Koi които съчетават  метален оцветена основа с черни петна. Базовия цвят на Matsuba може да варира. Gin Matsuba е с бял цвят , а Ки Matsuba има жълт основен цвят, а Ака Matsuba имат червена основа.

Единственият вариант на Matsuba е Doitsu Matsuba.


  OGON

Думата ogon означава „златен“ на японски.Рибата огон кои е най-известният кои сред другите породи кои. Ogon koi също е един от най-ранните в класацията на сортовете koi.

Ogon koi е селективно развъждано около средата на периода Taisho между 1912 и 1926 г., когато развъдчикът Sawata Aoki забелязва няколко деца, играещи край поток.

Децата хванаха шаран с лек блясък на люспите на гърба.

Аоки беше поразен и скоро започна да се опитва да  размножава  кои със специфичната  блестяща черта.

Той започна да  размножава  с надеждата да създаде кои, който блести по цялото си тяло като буквално бижу. Семейство Аоки от Япония има  първия развъдник на породата огон.

Тяло на ogon koi блести и  е много привлекателна визуализация за кои любители. Днес има разнообразие от породи огон кои, при които кремавият вариант е най-редкият.

Има различни цветови подразновидности на оцветяване на огон кои, всички изглеждат абсолютно невероятно в езерото.

Всеки предлага уникално оцветяване и създава различен ефект във водата, било то пъстър цвят или натрапчиво красива следа от дълги, блестящи перки.
Ogon koi са естествено по-склонни към социално поведение и обикновено се интересуват повече от човешкото взаимодействие.

Те са тип кои, които са страхотни семейни домашни любимци, тъй като често изплуват в езерото и имат добро разположение.

PLATINUM OGON

Platinum Ogon, известен също като Purachina Ogon, са метално бяло Koi.  Бялата глава и неопетнено бяло тяло са от решаващо значение за качеството на Platinum Ogon.

Вариации на Platinum Ogon включват Gin Rin Platinum Ogon и Doitsu Platinum Ogon.


Yamabuki ogon

Yamabuki Ogon са Koi с  металик-жълто оцветяване. с ярко жълт блясък. Както и при другите Ogon Koi, чиста, неопетнена главата и тялото са важни.

Вариации на Yamabuki Ogon включват Gin Rin Yamabuki Ogon и Doitsu Yamabuki Ogon.


Kujaku

Kujaku са Koi с  бяла основа, подчертани от черен кант на люспите и   червени / оранжеви / жълти петна.Любителите на кои риба изпадат във възторг, когато открият разпродажба на риба кикорю кои, защото две кикорю кои не си приличат и има куп изненади, тъй като шарките се изместват и променят пропорционално на растежа на рибата кои.Мутациите винаги са толкова уникални, колкото блясъкът се засилва с възрастта на рибата. 

Вариации на Kujaku включват Doitsu Kujaku, Танчо Kujaku и Maruten Kujaku.


 HARIWAKE

Hariwake показва  метално- бяла основа свързана с ярки петна  жълто или оранжево. Яркият цвят на светлина на бялото  Hariwake се различава от по-мек, покрит с бели петна на Kohaku и Sanke. Hariwake с ярко жълта основа  е породата Lemon Hariwake.

Вариации на Hariwake включват Танчо Hariwake, Gin Rin Hariwake, Doitsu Hariwake (известен също като Kikusui).


 KIKUSUI

Въпреки че технически те са Doitsu версия на Hariwake,  бяло Koi с основа на оранжево или жълто са често срещани  в породата Kikusui. Светлите и метални цветове на Hariwake също присъстват в Kikusui.

Танчо Kikusui сте единственият вариант на Kikusui.

 KUMONRYU

Kumonryu са  Koi с оцветяване на сиво или бяло комбинирани с черно петна. Може би най-интригуващо разнообразие от Koi, Kumonryu напълно ще се промени оцветяването  много пъти през целия си живот. Те могат да са оцветени навсякъде от чисто бяло в чисто черно, или всяка възможна комбинация между тях.

  KUMONRYU

 Kumonryu са Kumonryu с присъствието на трето цвят, червено. Точно като Kumonryu, Бени Kumonryu могат да променят свото оцветяване напълно много пъти през целия си живот.Chagoi

са  кафяво или бронзово оцветени Koi .Въпреки, че те не са толкова атрактивни или шарени, колкото други породи Koi, Chagoi са  добре дошло допълнение към езерцата с Кои.Заради тесните им генетична връзка с див шаран, Chagoi са някои от най-дружелюбното и послушни Koi разположение. Това ги прави най-лесно да се обучават за хранене от  ръка, както и други разновидности на Koi може да последват примера, когато видят хранене от ръка на Chagoi.

Вариации на Chagoi включват

Gin Rin

 Динрин кои има отчетлив метален блясък, който е една от най-привлекателните му характеристики. Известно е, че г-н Камидера от Хирошима е първият развъдник на джинрин кои. 

Doitsu Koi

Сред различните видове кои рибата доицу кои е известна като риба красавица без люспи.Страната на произход на doitsu koi е Германия. Те били особено желани сред немските готвачи, защото се приготвяли лесно. Ако се чудите – какво означава doitsu? Думата doitsu произлиза от немската дума – „Deutsche“. Неизменно Doitsu е японската дума за Германия.

Goshiki Koi

Породата е получена  между  асаги и тайшо санке кои. Гошики кои са известни със своите петоъгълни шарки на риба кои. Не много отдавна goshiki koi бяха идентифицирани като подтип на групата kawarimono koi. Въпреки това, поради тяхната популярност и особени шарки на цвета на кои, те скоро получиха отделно място в инвентара на видовете кои. Goshiki koi често се наричат ​​паунови бижута в езерце поради петте цвята, присъстващи в централните тела. Обикновено основният цвят на основното тяло е бял, който след това се нарушава от различни рибни маркировки и шарки. Перките често са без петна и имат плътен бял цвят.

Goromo Koi

Рибата goromo koi получава сравнително по-голямо обожание сред другите видове koi, както в Япония, така и в международен план. Goromo koi е кръстосана риба, известна главно с оригиналните си шарки на кои. Ако белезите на висока риба са характеристики с тъмночервени шарки по краищата, това ще стане сортът Ai goromo. Оранжевата бяла и черна риба, където черните маркировки на кои се появяват централно върху маркировките на хай риба, които биха се класифицирали като Sumi goromo koi. Budo Goromo, от друга страна, има черни и червени шарки, които се припокриват един с друг, за да създадат почти лилава кои риба.

Тези модели на кои улесняват класифицирането на горомо кои в три различни варианта – Ай горомо, Суми горомо и будо горомо. Сред трите вида кои, Ai goromo е най-предпочитаната риба кои. Забелязването на характеристиките, които ще направят goromo koi категоричен победител, е особено трудно дори за експерт по породите koi. Ако имате късмет, вашето горомо ще прерасне в истинско бижу. Напротив, ако забележите несъответствие в маркировките на кои, вашият горомо кои ще се превърне в различен вариант в таблицата с разновидностите на кои, наречен Goshiki koi.

Karasu

черно кои

Това е изцяло черно кои, ценно за любителите на Фън Шуй

KABUTO

кабуто кои

Името им е заради шарката на шлем върху главата подобно на  Kabuto Daimyo  самурайски шлем, част от бронята използвана от воeнноначалниците в Япония.

Кабуто (兜, 冑) е вид шлем на древните японски воини, който в по-късни периоди се превръща във важна част от традиционната японска броня, носена от самурайската класа и техните слуги във феодална Япония.
Кабуто е било важна част от екипировката на самураите и е имало и символична роля, което може да обясни японските изрази, поговорки и кодове, свързани с тях. Един пример е Katte kabuto no o wo shimeyo (буквално „Затегнете връвта на кабуто, след като спечелите войната“). Това означава, че не намалявайте усилията си, след като сте успели (сравнете с „да не почивате на лаврите си“). Също така kabuto wo nugu (букв. „да свалиш кабуто“) означава да се предадеш.шлем

Като подразновидност на Ogon koi, тази риба е описана като метално черна риба със златни или сребърни  акценти.

Ogon koi е селективно развъждано около средата на периода Taisho между 1912 и 1926 г., от развъдчикът Sawata Aoki.

Благодарение на гените си, уловени в дивата природа, те всъщност са дори по-издръжливи и нарастват по-бързо от другите породи.

Като по-ново оцветяване в сравнение с някои от класическите, Kabuko кои е зашеметяваща риба е невероятна опция за всяко езеро. 

Те  са абсолютно зашеметяващи и си струва да ги държите като домашни любимци в езера,тъй като са много интелигентни и като цяло са доста забавни.

Кои Пеперуда

кои пеперуда

Смята се , че Butterfly koi произхожда от Индонезия в резултат на кръстосването на традиционното koi с дивия индонезийски  речен шаран.

Всъщност тази характеристика е това, което е спечелило името на Butterfly koi: неговите дълги, плаващи перки изглеждат точно като крила на пеперуда.

Съотношението перка към тяло на традиционните породи кои обикновено е 1:5, докато това на пеперудените кои попада в диапазона 1:3.

Butterfly koi се предлага във всички цветове и шарки.

За разлика от традиционните породи кои, които се отличават със своите цветове и шарки, най-отличителната характеристика на Butterfly koi са неговите перки.

Докато цветовете и шарките със сигурност добавят стойност към Butterfly koi, дължината и външният вид на перките са от по-голяма стойност.

Азаги син гръб с оранжеви петна по корема

азагиДракон

огон

Платинум огон платинено металик тяло

Люспи при отделните породи

платинум огон

платинум огон

 

кохаку

кохаку

 

шова

шова