Танчо

Танчо червено петна на главата

кохаку

KOHAKU

Kokaku, най-старата и най-добре познати порода от Koi, има твърда бяла основа с петна на червено насложено върху бялото. Най-високо качество Kohaku   е съчетание от ярки червени тонове и ярко бяло. Равномерното разпределение на модела по тялото също е много важно.

Вариации на Kohaku включват Doitsu Kohaku, Gin Rin Kohaku, Maruten Kohaku и Танчо Kohaku.


 TAISHO SANKE

Taisho Sanke или Sanke  са Koi с твърда бяла основа с червени и черни петна. Често се казва, че с високо качество Sanke порода започва от  Kohaku , към който черното е добре дошло допълнение.

Вариации на Sanke включват Doitsu Sanke, Maruten Sanke, Танчо Sanke и Gin Rin Sanke.


 SHOWA SANSHOKU

Showa Sanshoku, по-известен като Showa, са Koi които са с бели и червени / оранжеви петна на черна основа цвят. Showa може лесно да се бърка с Sanke. В Showa, черното оцветяване е на цялото тяло, вместо да се яви само в горната половина на тялото. Също така, Showa ще има черно оцветяване на главата, и Sanke няма.

Оцветяването в червено, бяло и черно трябва да бъде балансирано за тялото равномерно, с ясни, чисти ръбове между всеки цвят.

Вариации на Showa включват Танчо Showa, Maruten Showa, Gin Rin Showa, Doitsu Showa и Kin Showa.


ТАНЧО

Танчо е изключително популярен вариант на Kohaku, в която само червения цят се появява като една червена точка върху главата.Симетрията и поставянето на марката Танчо са основните фактори при определяне на качеството на всеки отделен Koi. Танчо са силно ценен при Koi за тяхната прилика с Жерав , или червения японски герб.

Въпреки, че породата Танчо може да се появи в много разновидности на Koi, думата „Танчо“ от само себе си се използва почти винаги да се позове на Танчо Kohaku.

Вариации на Танчо включват Gin Rin Танчо и Doitsu Танчо.


 SHIRO UTSURI

Shiro Utsuri са Koi с черна основа  и бяли петна . Високо качество Shiro Utsuri ще комбинира чисто  бчло оцветяване с   черно. Разделен на главата и на двете черно и бяло също е важно изискване за за качество.

Вариации на Shiro Utsuri включват Gin Rin Shiro Utsuri, Gin Shiro Utsuri и Doitsu Shiro Utsuri.


 HI UTSURI

Hi Utsuri съчетава черна основа цвят с петна на наситено червено или оранжево. Red Hi Utsuri превъзхождат оранжево. Много Hi Utsuri първоначално са оранжеви  в ранна възраст, в последствие може да се превърнат в по- оцветени с наситени червени петна  когато порасне .

Вариации на Hi Utsuri включват Gin Rin Hi Utsuri и Doitsu Hi Utsuri.


KI UTSURI

Кi Utsuri, със сигурност най-редкия вид Utsuri, комбинацията е  на жълто над  черно тяло.За  породата Кi Utsuri се съди по същите критерии, както и Shiro Hi Utsuri.

Вариации на Кi Utsuri включват Gin Rin Кi Utsuri и Kin Ки Utsuri.


 ASAGI

Asagi са Koi които имат син цвят  на гърба, допълнени с червено или оранжево на корема, хрилните плочи, перки и тяло. Най-червения или оранжев цвят ще се развива нагоре от долната част на тялото с възрастта на Koi. Най-високо качество Asagi имат червен цвят, който не се простира над страничната линия.

Вариации на Asagi включват Gin Rin Asagi и Hi Asagi.


 SHUSUI

Shusui са близка версия на Asagi. Синиято оцветяване се заменя с един ред от едри люспи по гръбната линия в горната част на гърба. Както Asagi, корема, хрилните плочи, страни и перките на Shusui показване оранжев или червен цвят.

Вариации на Shusui включват Gin Rin Shusui и Hi Shusui.


 MATSUBA

Matsuba са Koi които съчетават  метален оцветена основа с черни петна. Базовия цвят на Matsuba може да варира. Gin Matsuba е с бял цвят , а Ки Matsuba има жълт основен цвят, а Ака Matsuba имат червена основа.

Единственият вариант на Matsuba е Doitsu Matsuba.


 PLATINUM OGON

Platinum Ogon, известен също като Purachina Ogon, са метално бяло Koi.  Бялата глава и неопетнено бяло тяло са от решаващо значение за качеството на Platinum Ogon.

Вариации на Platinum Ogon включват Gin Rin Platinum Ogon и Doitsu Platinum Ogon.


Yamabuki Ogon са Koi с ярко металик-жълто оцветяване. Както и при другите Ogon Koi, чиста, неопетнена главата и тялото са важни.

Вариации на Yamabuki Ogon включват Gin Rin Yamabuki Ogon и Doitsu Yamabuki Ogon.


Kujaku са Koi с  бяла основа, подчертани от черен кант и   червени / оранжеви / жълти петна.

Вариации на Kujaku включват Doitsu Kujaku, Танчо Kujaku и Maruten Kujaku.


 HARIWAKE

Hariwake показва  метално- бяла основа свързана с ярки петна  жълто или оранжево. Яркият цвят на светлина на бялото  Hariwake се различава от по-мек, покрит с бели петна на Kohaku и Sanke. Hariwake с ярко жълта основа  е породата Lemon Hariwake.

Вариации на Hariwake включват Танчо Hariwake, Gin Rin Hariwake, Doitsu Hariwake (известен също като Kikusui).


 KIKUSUI

Въпреки че технически те са Doitsu версия на Hariwake,  бяло Koi с основа на оранжево или жълто са често срещани  в породата Kikusui. Светлите и метални цветове на Hariwake също присъстват в Kikusui.

Танчо Kikusui сте единственият вариант на Kikusui.

 KUMONRYU

Kumonryu са ) Koi с оцветяване на сиво или бяло комбинирани с черно петна. Може би най-интригуващо разнообразие от Koi, Kumonryu напълно ще се промени оцветяването  много пъти през целия си живот. Те могат да са оцветени навсякъде от чисто бяло в чисто черно, или всяка възможна комбинация между тях.

  KUMONRYU

 Kumonryu са Kumonryu с присъствието на трето цвят, червено. Точно като Kumonryu, Бени Kumonryu могат да променят свото оцветяване напълно много пъти през целия си живот.


Chagoi са  кафяво или бронзово оцветени Koi .Въпреки, че те не са толкова атрактивни или шарени, колкото други породи Koi, Chagoi са  добре дошло допълнение към езерцата с Кои.Заради тесните им генетична връзка с див шаран, Chagoi са някои от най-дружелюбното и послушни Koi разположение. Това ги прави най-лесно да се обучават за хранене от  ръка, както и други разновидности на Koi може да последват примера, когато видят хранене от ръка на Chagoi.

Вариации на Chagoi включват Gin Rin

Кохаку бяло тяло с червени петна

 

широ-уцури

Широ-уцури черно тяло с бяли петна

Санке

Санке бяло тяло с червени и черни петна

беко

Беко бяло тяло с черни петна

ш0ва

Шова черно тяло с бяли и червени петна

матсуба

Матсуба сребърно металик тяло

шузуи

Шузуи двойна линия тъмносини люспи на бледосин фон и оранжеви петна

азаги

Азаги син гръб с оранжеви петна по корема

огон

Платинум огон платинено металик тяло

Люспи при отделните породи

платинум огон

платинум огон

 

кохаку

кохаку

 

шова

шова