Уважаеми потребители сайта се допълва и обновява на всеки 10 дни!

Поради ред причини магазина е затворен,  ще продължи да се обслужват единствено клиенти , с които има договорени доставки, по телефон 0 887 809 824 от 10-19 ч.Или след уговорка на новия зообазар Хан Кубрат.

За всички останали клиенти доставките ще се осъществяват като най-бърз начин по автобус.

 

 

За повече информация или за да направите своята поръчка използвайте email: eurohobby@abv.bg

Вижте клипове в www.facebook.com/

  на моята страница

Кои § Златни риби,ферма Езерни риби

Моментът, в който се намираме, е критичен за всички и изглежда, че пишем нова история в страниците на човечеството. Краят му зависи от много фактори, но езерото с риби определено може да компенсира стреса и ни направи щастливи!

КУЛТУРА НА КОИ

 

Японски цветен шаран Кои

Cyprinus rubrofuscus Lacepède, 1803

В миналото се е смятало, че кои са били отгледани от обикновения шаран ( Cyprinus carpio ), но исторически цветни породи са получени от амурския щаран в Китай. Обширната хибридизация между различни популации, съчетана с широко разпространени транслокации, са объркали историческата зоогеография на обикновения шаран и неговите роднини . Традиционно амурският шаран ( C. rubrofuscus ) се счита за подвид на обикновения шаран, често под научното наименование C. carpio haematopterus . Въпреки това,  се различава   от обикновения шаран в Европа и Западна Азия, Това накара учените да го признаят за отделен вид, C. rubrofuscus ( C. c. haematopterus  )

Думата koi   съвпада с японската дума за чувство, обич – любов. Ето защо нишикигоите са символ на любовта и приятелството в Япония !

Размери:

  • дължина : средно 40 – 65 см; макс 100 см
  • тегло : средно 1,5 до 5 кг; макс 8,5 кг

Кои шаранът живее до около 30 години при нормални условия.Съобщават се случай достигане на 100 и повече години!

Японските имената на възрастта са:

Тосай,Нисай,Сансай,Йонсай,Госай,Рокусай,Нанасай,Хасай,Кюсай,Джусай………..

Виждал съм много дискусии за това кога кои навършва 2 години, три години и т.н.Тосай е такъв, докато не бъде поставен в калния басейн почти в края на първата си година, когато ще се счита за нисай.

Така например кои, родени миналата година, все още са тосаи, но след няколко месеца (около април/май в зависимост от времето) те се поставят в езерото с кал и стават нисаи.

Същото се случва и с нисай, когато бъдат поставени в калния басейн, те стават сансай.

Така че те са на възраст, малко по-различна от нашия начин на мислене, което нисай означава на втората година, а не на 2 години.Когато кои действително е на 2 години, той е сансай или на третата си година.

Местообитание:

Декоративния шаран Кои е получен в резултат на дългогодишна селекция на див шаран.Първите сведения за разплод датират отпреди 2 000 години в Китай, откъдето след това се разпространява по целия свят.зима в Нигата

Отглеждането на шаран Кои е достигнало майсторско ниво в Япония в нейните художествено изискани декоративни градини и прочутите кални езера в провинция Нигата.

Описание:

Кои има удължено, леко сплескано тяло отстрани,цилиндрично.  Устата е крайна, разтегателна, снабдена с два чифта мустаци. Гръбната перка има 20 – 26 лъча, а аналната перка 8 лъча. Опашната перка е подчертано изрязана.

Отделна глава е оцветяването на шаран кои, което е тяхната основна характеристика. Има голям брой цветови класове, които също са свързани с произхода на този клас. Най-известните включват монохромни форми на Ogon , двуцветни форми с бяла основа и червени петна на Kohako,  форми с черна рисунка на бял, жълт или червен фон Bekko , синьо-бял Asagi , трицветна Sanke и форми с черна основа и едноцветна рисунка Utsuri .

Оптимални условия:

Резката промяна на условията води до заболяване,забавяне на развитието и смърт!

Вижте допълнително подстраницата „Риби и околна среда“.Отглеждането на рибки кои заедно в аквариум под 100 литра е нехуманно,поради размера и количеството отпадъци, които създават и може да причини сериозни здравословни проблеми, ако се прави в дългосрочна перспектива.В аквариум могат да се отглеждат само през първата година,максимум до втората и след достигане над 15 сантиметра през пролетта трябва да се преместат в езеро над 4 м3. Кои се нуждае от достатъчно кислород чрез аерация и чиста вода Температура- 5–26°С,неутрално или леко алкално рН 7-7,5,средна твърдост dH 5–15°H.Солеността е 1-2 гр. на литър т.е. добавяме около 10 гр.-20 гр. сол( най-добре 1 таблетка Аквариумна сол) на 10 л. вода, като за предпочитане е тя да не е йодирана,тъй като йода все пак дразни хрилете и е токсичен за рибите.За шараните е необходима сол във водата, тя засилва имунната им система, като стимулира да произвеждат повече слуз върху своето тяло. Това е полезно и желателно.В допълнение, солта е токсична за много паразити, които заразяват рибките. коиЗадължителна е седмичната частична подмяна на водата до 1/2 част с предварително престояла 24 часа. През горещите дни по-често! Шарановите риби за разлика от тропически риби, произвеждат много повече отпадъци. Те имат само чревен трак, без стомах. Така че те не могат да усвояват излишните протеини, и го изхвърлят обратно във водата. Това е проблем, който трябва да бъде решен с филтриране и чести частични смени на водата. Ако това не бъде направено, те в крайна сметка ще замърсяват собствените си вода до точката, когато ще е токсична, и те ще умрат!Качеството на водата се осигурява преди всичко от висококачествен поточен филтър, който не е необходимо да се изключва, и  растения, удобно разположени около бреговете. Филтърът трябва не само да чисти  механичните отпадъци, но и да може да разгражда азотни вещества от водата.  UV лампите са подходящи за елиминиране на цианобактерии и водорасли.нитрити,нитратинитрити,нитратиМетаболизма на коите се забавя при ниски температури, което означава, те се нуждаят от по-малко храна.Под 8•С постепенно спират да се хранят. koi carp 3 <-Видеоezerata Периодичната частична подмяна се отнася и за декоративното езеро.Качеството на водата е най-важното при отглеждането им.

Периодичната частична подмяна макар и по-рядко се извърша и през зимата.
През тихите и слънчеви зимни дни трябва да заменим част от водата в езерото!

Качеството на водата и достатъчен кислород е най-важното при отглеждането им!Чувствителни са на нитритно и нитратно замърсяване, следствие на отделения при метаболизма амоняк .Въпреки,че водата може да е прозрачна натритите и амоняка не се виждат и ако не подменяме водата рибките бавно се ще се отравят. Добре е да ползваме допълнително пробиотици при температура на водата над 15*С.Със синергичния ефект на нитрифициращите бактерии и други полезни бактерии функцията за самопречистване на водата се повишава, като по този начин се стабилизира PH между 6-8 и оптимизират зоотехническите  параметри  и качество на водата.Ако рН надвишава тези граници 6-8, причината трябва да бъде установена и отстранена незабавно.

Пробиотици разлагат рибните изпражнения, вредните водорасли и органичните отпадъци. Разграждат амонячен азот, нитрити, нитрати и други вещества във вода. Увеличават антистресовата способност на вашата риба.Елиминират миризмата на водоема и избистрят водата. Допълнително е необходима е мощна аерация и филтрация.Но трябва да има и спокойни участъци без течение или водовъртежи!В езерото с шаранови риби (Кои, Караси,Лин,Амур) е необходимо при седмичната частична подмяна на водата да добавяме сол минимум 1 кг. на м3 тази концентрация не уврежда растителност , а оптималното количество е 3 кг.на м3

сол

сол

.Солта освен, че е класически дезинфектант, стимулира отделянето на слуз така ектопаразитите отпадат, и тя служи като смазка, рибите по лесно да плуват! 1 таблетка химическо чиста сол е 13 гр., може да се използва и обикновена не йодирана сол.

Аквариумът трябва да бъде просторен(над 200 л.) и покрит..Езерото да е над 10 м3. с високи поне 10 см. брегове.

Храна

Всеяден вид.Храната е разнообразна,съотношението между растителна(сварени ориз,соя,овесени ядки,мека водна растителност,трохи от сухар,олющен грах)

грах

грах

към животинска(ракообразни,ларви,насекоми,червей)е 3 :1. диетата на кои трябва да е разнообразна.Вижте под страница „Хранене“ на страница „Декоративно езеро“.

приемане на храна

Съществуват множество специализирани храни под формата на различни по размери топчета и гранули.Трябва да се внимава да не се прехранва!

През по-студените месеци метаболизмът се забавя и диетичните  нужди се променят и намаляват.

Полов диморфизъм:

Напролет мъжките имат бели брадавици на хрилното капаче и предните гръдни перки а женските са с добре оформено коремче.

Размножение:

Естественото размножение е през втората половина на май и юни. Родителите изяждат частично хайвера,(поради това трябва да правим „гнезда“ от нарязани полиетиленови ленти  или водни растения). След хвърлянето на хайвера  отстраняваме родителите. Частично подменяме водата и добавяме метиленово синьо(1 gr на 100 литра).При температура 24•С ембрионите се развиват на 36-я час, а личинките проплуват след 3–4 денонощия. Захранваме ги с инфузория и твърдо сварен жълтък. След 2–3 дни даваме  и науплиуси на артемия или на циклопси. Периодично сортираме рибките.Съществува и промишлен метод за размножение.Родителите трябва да държим за седмица при температура 20-22 •С.При женски хипофизната водна суспензия се инжектира на 2 пъти.При първата инжектираме 1-1,5 мг на килограм живоапарат на Вайс тегло,а при втората след 12 часа 2-4 мг. Тогава инжектираме и мъжките с 2-3 мг. В зависимост от физиологичното състояние на рибите и температурата половите продукти съзряват между 14-20 часа.Те се изцеждат във сух съд,като се внимава да не попадат вода или слуз.Оплождането се извършва по сух метод,като в течение 3-5 минути внимателно с перо се разбъркват.Лепкавостта на хайвера е основен проблем и след оплождането му веднага започваме обесклейването му!В рибовъдната практика съществуват различни методи като добавяне на 0,5 литра прясно мляко 3% масленост на 10 литра вода с престояване на 30 минути.След което хайвера се зарежда за люпене в апарат на Вайс. За обеззаразяване на водата се използват UW лампи и метиленово синьо.Излюпените личинки след 3-4 денонощия се пренасят във вани е добра проточност и аерация. Периодично се извършва сортиране.

Поведение:

Плуват повсеместно,социален и миролюбив вид, чувствителни са на стрес и понякога изкачат.Дружелюбни са към хранещия ги собственик- приемат храна от ръка.Някои тестове са показали, че паметта им е достатъчна, за да им позволи да правят разлика между различните хора, и могат да идентифицират своя стопанин,който ги храни. Не се пипат или галят защото може да се премахне слузта от тялото и да заболеят!личинкиИзлъчват положителна енергия и са важен елемент за Фън Шуй. Дзен будизма дори наблюдава кои  до нивото на медитация. Използват се също при лечение на аутизъм. Коите могат да виждат повече цветове, отколкото хората могат и са в състояние да видят ултравиолетова и инфрачервена светлина ! Кои  възнаграждават собствениците си не само чрез неземния си външен вид, който ще ви накара да забравите за света наоколо, но и от сладкото си приятелско отношение, към което те могат да бъдат опитомени с ръчно хранене.Скоро може да имате своя собствена колекция от нежни и красиви гиганти, на които да се любувате и  наслаждавате! Успех!

Съвместимост:

Отглеждаме ги с други миролюбиви, студено водни риби с подходящ размер.Вижте подстраници Езерни риби и „Есетрови риби“ на страница „Декоративно езеро“.

Болести:

 

Любителите, които отглеждат кои, са запознати с червенката(aeromonas )и KHV и са въвели подходящи процедури за карантина на рибата, за да осигурят безопасност.Повечето автори препоръчват новите риби да бъдат изолирани от съществуващите запаси за период от минимум един месец като се добави 1 кг сол на 1 м3.Ако след като сте имали риба за известно време, се появят симптоми на заболяване, трябва да третирате рибата с подходящите лекарства. 

Добрите карантинни процедури са полезни за хобито, рибовъди и любителите на рибата. Те позволяват на рибите да се аклиматизират със собствената си скорост и подобряват шансовете на рибите не само да оцелеят, но и да процъфтяват в новата си среда.

Вижте подстраница „Болести и вредители“ на „Декоративно езеро“.

Национален стандарт за кои

За кохаку, тайшо-санке, шоуа-сан­шоку, беко, уцуримоно, асаги, коромо, коуаримоно, огон, хикаримойо-моно, хикари-уцуримоно, кихгинрин, танчо.Вижте подстраница „Породи“

1.Тяло………20 т.

Оценяват се:големина на рибата,формата на тялото,отношение между височината и дължината му.Взема се  под внимание разликата между мъжките и женски екземпляри. 

2.Перки…………………….20 т.

Оценяват се:големината,формата и структурата на всички перки,не трябват да имат недостатъци в развитието на лъчовете.Съотношението,от една страна между самите перки,а от друга между перките и размера на тялото трябва да отговаря на съответния стандарт.

3.Оцветяване………………..20 т.

Оценява се:интензивността на цвета,разположението на цветните петна,оцветяването на перките.

4.Характеристика /стил/………20 т.

Оценяват се;трудности при развъждане и отглеждане,рядкост на породата.

5.Състояние и поведение………20 т.

Оценява се;общото състояние на рибата,липса на увреждане,полаганите грижи.Рибата трябва да се държи свободно,перките трябва да бъдат изправени и носени естетично.

Общо : 100 т.

Вижте подстраница Наличност езерни риби

Лебеди хранят Кои

Съдържанието на страниците на ezerniribi com. е обект на авторско право на Венец Струнджев. Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на автора!

ловене на шаранета

ловене на шаранчета