С малката сладурана

КУЛТУРА НА ЕСЕТРОВИТЕ РИБИ

Сем.Есетрови Acipenseridae

Есетровите риби са едни от най-древните гръбначни животни.Вкаменени останки са датирани от преди 200 милиона години в периода Горна Креда т.е. от времето на динозаврите.Характерен за тях е хрущялния вътрешен скелети.Имат удължено рило и изтъняващо към опашката тяло. То е покрито с рогови образования с различни по форма и големина рогови шипчета. Есетрите са с четири мустачки – уникални осезателни органи, които предшестват беззъбата уста.В момента е приета таксономия, семейство Acipenseridae да се подразделя на две подсемейства, Acipenserinae, включително родовете Acipenser и Huso и Scaphirhynchinae, включително Scaphirhynchus родове и Pseudosaphirhynchus.Есетровото семейство обитава от субтропичен до субарктически води в Северна Америка и Евразия.В Северна Америка, те живеят по протежение на брега на Атлантическия океан от Мексиканския залив до Нюфаундленд, включително на Големите езера ,реките Мисури и Мисисипи , както и по западното крайбрежие в по-големите реки от Калифорния до Британска Колумбия.Есетрите се откриват по Атлантическото крайбрежие, включително и от Средиземноморския басейн, в реките, които се вливат в Черно, Азовско и Каспийско море (Дунав, Днепър, Волга и Дон), Северно-течащи реки на Русия, които се вливат в Северния ледовит океан (Oб , Енисей, Лена, Колима), в реките на Централна Азия (Амударя и Сърдаря) и езерото Байкал. В Тихия океан, те живеят в река Амур, на остров Сахалин и в Яндзъ и други реки в североизточен Китай.Всички видове са силно застрашени и уязвими,поради на комбинацията от унищожаване на местообитания, прекомерният риболов и замърсяването.

Внимание!!!

Есетровите видове, включително и чига, не са дребни риби, дори и най-малкият вид се нуждае от минимален размер езерце от 10 м3.
Езерцето трябва да се филтрира и добре аерира,както и периодично опреснява с нова вода особено през горещите месеци. Чигата може да се отглежда в просторен аквариум няколко години,а другите видове само през първата година!
Има много препарати за градински езера, които са смъртоносни за есетрови риби. Повечето от тях са алгациди за
контрол на „зелена вода“ , други са за лечение на паразити.

Избягвайте
лечение с меден сулфат / CuSO4, Формалин / формалдехид, Калиев перманганат / KMnO4 ,Малахитово зелено.

Есетрите не могат да усвояват растителния протеин,поради това е необходимо храната да съдържа животински протеин.При отглеждане с други риби нахранете първо тях в единия край на езерото,след това дайте на есетрите в другия край през тръба за да падне директно на дъното.Трябва да знаем,че есетрите са по активни през нощта.Малките есетрови риби могат лесно да се оплетат и задушават, в растения или подводни предмети Те не могат да се промушат при остри завои, така че трябва да се уверите, че не съществуват препятствия в езерото.

Правилно хранене с храна от животински произход, вода с добро качество и добри нива на кислород (минимум 6 мг/lл.) са жизнено важни за здравето
и хуманното отношение към вашата есетра.

Почти всички проблеми са свързани с храната и разтворения кислород във водат!

Чига Acipenser ruthenis Linneus 1758

Местообитание:

Сладководните реки на Източна Европа и Западна Азия.

Чига

Размери:

Живеят 22-25 години

  • дължина :  В езеро достига 40 – 60 см; максимално 80 см
  • тегло : средно 0,5 – 1,5 кг; максмаксимално. 3 кг

Описание:

Чигата е една от най-малките есетри.Има малко, удължено тяло, което приема нюанси на сиво, кафяво и зеленикаво.Тялото е гладко, украсено с пет реда костни плочки.Опашната перка е асиметрична: горният край значително надвишава долния край.Плоската глава се отваря със заострена и тънка муцуна. Устата е значително по-ниска. Четири мустаци висят пред устата.

Съществува  ефектна албиностна порода, която е изключително привлекателна в декоративното езеро.

Оптимални условия:

температура 10–20°С, pH>7,соленост 1 промили,мощна аерация (над 6 мг. разтворен кислород) и филтрация.Задължителна е седмичната смяна до 1/2 част от водата.Могат през първата година да се отглеждат в просторни аквариуми над 150 л.с честа смяна на водата.Не са подходящи тинести или обрасли с дънна растителност езера .Минималния обем е над 10-15 м3.

Храна:

През летните месеци количеството храна е 2-3%от теглото,а през зимата 1%.Тя е дънни организми (червеи, мекотели, хирономидни ларви) или специални гранули с над 40% протеин, и повече от 15% мазнини.Не са подходящи храните за златни риби и кои.Трябва да се знае,че гърлото им е тясно и обема на храната трябва да отговаря на размера на рибата!За размери 6-10 см.- 1мм гранула,10-14 мм.-1.5мм гранула.14-20 см.-2мм .гранула,20-30 см.-3 мм гранула.

Полов диморфизъм:

Половата папила на женската е овална и достига полова зрялост след 7 години.Главите и гръдните перки на мъжките след 5 годишна възраст са покрити с белезникави брадавици.

Размножение:

С хормонални инжекции.Полово зряли стават между 3-та и 5-та година от живота (мъжки) и 4-та – 7-та година (женски).Растежа е относително бавен, с изключение на първата година от живота, когато е по- бърз

Болести:

Те особено като възрастни рядко боледуват от характерните болестите за костните риби.Не трябва да се третират с лекарства съдържащи формалин,меден сулфат и калиев перманганат!При ектопаразити добър резултат дават 15 минутни лечебни вани с аквариумна сол (1 таблетка на литър)

Поведение:

Типичен дънен вид плуващ на ята срещу течението. По някой път си подават главичките над повърхността покрай брега на езерото или аквариума търсейки храна по стените.Особено активни са привечер.

Съвместимост:

Отглеждат се с есетрови, кои,златни рибки и други миролюбиви езерни риби с подходящ размер,.

Пъструга Acipenser stellatus Pall 1771

Местообитание:

Големите реки на Източна Европа и Западна Азия,както и Черно и Каспийско морета.

Размери:

Живеят до 35 години.

  • дължина : средно 80 – 140 см; максимално. 200 см
  • тегло : средно 5 до 20 кг; максимално. 40 кг

Описание:

Пъстругата е най-отличителната и забележима есетра.В края на краищата, това е атрактивна украса на всяко езеро .

Атрактивността на пъстругата придава стройното тяло, дълга муцуна и редици костни плочки във формата на звезди.

Цветът е тъмносин до черен,изпъстрен с бели ивици по перките и корема .пъструги

Оптимални условия:

температура 10–20°С, pH>7,Соленост 3 промила,мощна аерация(над 6 мг. разтворен кислород) и филтрация.Периодична подмяна до 1/2 част от водата.Могат през първата година да се отглеждат в просторни аквариуми над 300 л..Не са подходящи тинести или обрасли с дънна растителност езера .Минималния обем е над 15 м3.

Храна:

Дънни организми (червеи, мекотели, хирономидни ларви) или специални гранули с над 40% животински протеин и над 15% мазнини.Не са подходящи храните за златни риби и кои.Трябва да се знае,че гърлото им е тясно и обема на храната трябва да отговаря на размера на рибата!За размери 6-10 см.- 1мм гранула,10-14 мм.-1.5мм гранула.14-20 см.-2мм. гранула,20-30 см.-3 мм гранула.През летните месеци количеството храна е 2-3%от теглото,а през зимата 1%.

Полов диморфизъм:

Половата папила на женската е овална и достига полова зрялост след 9 години.Главите и гръдните перки на мъжките след 7 годишна възраст са покрити с белезникави брадавици.

Размножение:

С хормонални инжекции.Пъстругата узрява полово на 7 – 9-та година от живота.

Болести:

Те особено като възрастни рядко боледуват от характерните болестите за костните риби.Не трябва да се третират с лекарства съдържащи формалин,меден сулфат и калиев перманганат!

Поведение:

Типичен дънен вид активно плуващ повсеместно .В допълнение, красотата на външния вид се допълва от постоянното движение.По някой път си подават главичките над повърхността покрай брега на езерото или аквариума търсейки храна по стените.Често изкачат,като наложително е перваза над езерото да бъде 20 см.

Съвместимост:

Отглеждат се с кои,златни рибки , езерни риби с подходящ размер.както и с други есетрови риби в голямо застлано с плочки езеро.

Сибирска есетра Аcipenser baeri, Brandt 1869

Местообитание:

Този вид обитава сибирските реки Об,Енисей,Лена,Колима и Иртиш,както и езерото Байкал

Размери:

Максимална дължина 200 см.В езеро достига 70-80 см. Живеят до 60 години.

сибирска есетра

Описание:

Сибирската есетра принадлежи към средни до големи есетри. Има  цилиндрично тяло, но удължено – значително се стеснява в опашната част. Опашната перка е асиметрична: горният край е по-дълъг от долния край. Главата е заострена и малка, муцуната е къса и удължено рило, четири мустаци висят пред устата. Очите са големи и изразителни. Гръдните перки са много развити, гръбната перка е доста по-малка.

Цветът на гърба е тъмносинкав до зеленикав, страните са по-светли, а коремът белезникав. Тялото без люспи е украсено с редици костни пластини на нивото на гърба, и страните. 

 

сибирска есетра

сибирска есетра 15 см.

Оптимални условия:

температура 10–20°С, pH>7,соленост 1 промили,мощна аерация(над 6 мг. разтворен кислород) и филтрация.Могат през първата година да се отглеждат в просторни аквариуми над 300 л. Периодична смяна на водата е задължителна.Не са подходящи тинести или обрасли с дънна растителност езера .Минималния обем е над 20 м3.

Храна:

Дънни организми (червеи, мекотели, комарни ларви,ракообразни) или специални гранули с над 40% протеин,над 15% мазнини.Не са подходящи храните за златни риби и кои.Трябва да се знае,че гърлото им е тясно и обема на храната трябва да отговаря на размера на рибата!През летните месеци количеството храна е 2-3%от теглото,а през зимата 1%.За размери 6-10 см.- 1мм гранула,10-14 мм.-1.5мм гранула.14-20 см.-2мм. гранула,20-30 см.-3 мм гранула.

Полов диморфизъм:

Половата папила на женската е овална и достига полова зрялост след 10 години.Главите и гръдните перки на мъжките след 8 годишна възраст са покрити с белезникави брадавици.

Размножение:

С хормонални инжекции.Сибирската есетра узрява полово между 9 и 15 години (мъжки) и 16 – 20 години (женски).

Болести:

Те особено като възрастни рядко боледуват от характерните болестите за костните риби.Не трябва да се третитат с лекарства съдържащи формалин,меден сулфат и калиев перманганат!Проблемите са с качеството на храната и водата

Поведение:

Типичен дънен вид плуващ на ята повсеместно.Постоянно е в движение.Нараства бързо!

Съвместимост:

Отглеждат се с кои,златни рибки, езерни риби с подходящ размер,както и с други есетрови риби

Руска(диамантена) есетра Аcipenser gueldenstaedti, Brandt & Ratzeburd 1869

диамантена порода руска есетра

диамантена порода руска есетра

Местообитание:

Тя е разпространена в реките Драва,Дунав,Днепър,Дон,Волга ,както и Черно,Азовско и Каспийско море

руска есетра

Размери:

Максимална дължина 220 см.В езеро достига 1,20 метър.Живее до 50 години.

Описание:

Руският есетра има много къса и широка глава с високо чело и къса заострена муцуна за разлика от другите есетри.. Пред устата му има четири висящи мустаци. Опашната перка е асиметрична: горният край е значително по-дълъг от долния край. Тялото е украсено с масивни костни плочки На тъмен фон на страните те се открояват и с много светъл цвят за разлика от тъмните щитове на Сибирската есетра.

Оптимални условия:

температура 10–20°С, pH>7,соленост 1 промили,мощна аерация (над 6 мг. разтворен кислород) и филтрация.Могат през първата година да се отглеждат в просторни аквариуми над 300 л. Периодична смяна на водата е задължителна.Не са подходящи тинести или обрасли с дънна растителност езера .Минималния обем на езерото е над 30 м3.

Храна:

Поради своя бърз растеж е необходимо ежедневно да даваме храна в количество 2-3 % от теглото. Дънни организми (ракообразни,червеи, мекотели, хирономидни ларви) или специални гранули с над 40% животински протеин, над 15% мазнини.Не са подходящи храните за златни риби и кои.Трябва да се знае,че гърлото им е тясно и обема на храната трябва да отговаря на размера на рибата!За размери 6-10 см.- 1мм гранула,10-14 мм.-1.5мм гранула.14-20 см.-2мм. гранула,20-30 см.-3 мм гранула.

Полов диморфизъм:

Половата папила на женската е овална и достига полова зрялост след 12 години.Главите и гръдните перки на мъжките след 8-9 годишна възраст са покрити с белезникави брадавици.

Размножение:

С хормонални инжекции.Руската есетра полово зряла става на 8 – 12-та година (мъжки) и 13 – 15-та година (женски).
руска есетра

Болести:

Малките рибки боледуват от иридовирус.Но особено като възрастни рядко боледуват от характерните болестите за костните риби.Не трябва да се третират с лекарства съдържащи формалин,меден сулфат и калиев перманганат!Проблемите са с качеството и количеството на храната и водата

Поведение:

Типичен дънен вид активно плуващ особено през нощта.Постоянно е в движение.Нараства бързо и бързо проявяват признаци на недохранване!

Съвместимост:

Отглеждат се с кои,златни рибки , езерни риби с подходящ размер,както и с други есетрови риби,но големите екземпляри може да нападнат видимо по-малки рибки

Хибриди

Бестер

Основния хибрид е Бестер, която е кръстоска между Моруна и Чига. Този хибрид наследява бързия растежа на Моруната и ранната на полова зрялост от Чигата.
другите кръстоски са:
Мъжки Адриатически с женски Сибирски хибридите се отглеждат в по-топла вода – 15-25°С.Когато се кръстосат женски Адриатически с мъжки Сибирски хибридите могат да се отглеждат в по-студена вода – 13-20°С.
Популярни кръстостоски са:
Руска с Адритическа
Руска със Сибирска
Руска с Чига
Сибирска с Чига
Част от полученото поколение може да се кръстосва помежду си,но друга не е плодовита, защото есетровите са е различен брой хромозоми групирани в 2 групи.

диплодни 120 хромозоми – тетралоидни 240 хромозоми

Щип – Сибирска

Пъструга – Руска

Атлантическа – Адриатическа

Моруна

Поради това хибридите в група са плодовити,но при кръстоските между групите се получават триплоиди (160-180 хромозоми),който са стерилни.