PostHeaderIcon Пролет в езерото

Проверете качеството на водата!Ако е мътна,черна с мазни петна и лоша миризма незабавно я подменете,като почистите дъното.Дори и да е бистра, наложителна е частична подмяна през пролетта!

езеро Свети дух

езеро Свети дух

Проверете изправността на елетрозахранващите кабели и помпата с филтър.Ако не се очаква силно застудяване ,може да се включи фонтана или водопада.
При температура на водата над 8 градуса започваме постепенно да подхранваме рибите.Правилно е да направиме профилактично третиране на водата с метиленово синьо 1 гр. на 1000 литра,към храната е добре да добавяме десетина дни тетрациклин и хлорнитромицин по капсула на 50 грама като ги осмесиме чрез няколко капки олио.

PostHeaderIcon Опресняване на водата е необходимо и през зимата!

Периодичната частична подмяна се отнася и през зимата за декоративното езеро
През тихите и слънчеви зимни дни трябва да замениме част от водата в езерото!

Качеството на водата е най-важното при отглеждането им!Чуствителни са на нитритно и нитратно замърсяване, следствие на отделения при метаболизма амоняк .Въпреки,че водата може да е прозрачна нитритите и амоняка не се виждат и ако не подменяме водата рибките бавно се ще се отравят.Необходима е мощна аерация и филтрация.

нитрити,нитрати

нитрити,нитратинитрити,нитрати

PostHeaderIcon Честита, Здрава и Успешна Нова Година!

три цвята

три цвята в наличност

PostHeaderIcon Зимата дойте…….

зима в езерото

зима в езерото

Зимата е времето когато имаме по-малко задължения към нашето езеро,ако то е правилно проектирано и оборудвано. Основния проблем е заледяването.Поради това, особено при студени зими, малките езерца са непригодни за зимуване на рибките.Най-добре е  те да бъдат източени,рибките преместени в просторен аквариум,а водните лилии – засипани с 60-80 см.слой листа.Преди всичко езерото трябва да има дълбока част  “рибна яма“ минимум 1м  х 1м, където рибките в полусънно състояние зимуват.Желателно е „рибната яма“ да е послана с пясък или тапицерска вата.Малките езера покриваме с полиетиленово фолио или поликарбонатни плоскости върху здрава кострукция от тръби или греди,който да могат да издържат падналия сняг.конструкциа над езеце

За комфорта на рибите спомага и аерацията поставена в единия ъгъл,за да има и спокойни участъци…..както и изчистените от сняг прозорци служещи за осветление и контрол..Необходима е аерация за да обогатява водата с кислород и да увлича към повърхността метана и въглеродния двуокис –  продукти на органичните процеси.

отвор в езерото

отвор в езерото чрез аерация

PostHeaderIcon Никулден е!Честит Празник!

На днешната дата честваме св. Николай
Чудотворец, а празникът е Никулден.
Свети Николай е почитан като избавител на пленниците и покровител на рибарите,моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

златни риби 8-10 см.

златни риби 8-10 см.

PostHeaderIcon Подготовка за зимата

През ноември е важно да подготвяме езерцето за зимата.Необходимо е да почистим дъното и повърхността от листа и тиня.Също така трябва да подрежем тръстиката и другите растения,като премахнем загниващите листа.Трябва да подменяме минимум 1/2 от водата.
За високите котловини полета или планинските райони както и северна България е по-добре да покриваме малките езерца с фолио поставено на временна здрава конструкция.зазимено езероЗадължителна е също аерация чрез компресор, шлаух и по-голямо камъче-разпенител.За по-големите езера над 20 м3 може да се постави в единия край водна помпа за мръсна вода,която да създава движение на водата но само в част от водоема,така тя допълнително ще се аерира,а и ще изкарва от дъните слоеве сероводорода,като ще има и спокойни участъци където ще зимуват рибите.Ако езерцето е малко и плитко или над повърхността над земята трябва да преместим рибките в голям добре аериран и покрит аквариум или бидон (0,5-0,7-1 тон) с положителна температура в помещението.Водата е важно частично да се сменя всяка седмица.Рибите се хранят минимално и то ако температурата на
водата е над 8
*С.

PostHeaderIcon Негово Преосвещенство Епископ Сионий благослови рибите

епископ Сионий

Негово Преосвещенство Епископ Сионий


Негово Преосвещенство Епископ Сионий благослови рибите !

PostHeaderIcon Рибата често е символ на плодородието и изобилието, не само … рибата е символ на Месията, в християнството -символ на Христа

Рибите са християнски символ и са на особена почит в Троянския манастир
Игумена на Троянския манастир Негово Преосвещенство † Велички епископ СИОНИЙ.благослови езерните риби

с дядо Сионий

с дядо Сионий

езерото на Троянския манастир

езерото на Троянския манастир

езерото на Троянския манастир

Рибата често е символ на плодородието и изобилието, не само … рибата е символ на Месията, в християнството -символ на Христа !

благословени риби

рибите са благословени от Негово преосвещенство епископ Сионий

PostHeaderIcon Внимание исторически горещини !

През лятото  основния проблем в малките декоративни езера са свързани с претоплянето им!

С повишаването на температурата рибките стават по-активни в търсенето на храна.Даваме им предимно по-лека плуваща(люспи,гранули,топчета,гамарус) в количество, което могат да
консумират за 5 минути.При температура на водата над 30•С спираме временно да ги храним,защото физиологичните процеси се увеличават, както  и потребността от кислород.За целта увеличаваме аерацията (фонтан,водопад,аератор) и периодично опресняваме водата( през „горещите дни“ – ежедневно). Но оставяме поне 10 -15 см  резерв защото езерцето може бързо да прелее при проливен дъжд . Желателно е да поставиме няколко съда с вода до брега,тъй като тя привлича различни животни,който могат да се удавят. При голям припек малкото езерце трябва поне частично да покрием  с чадър.

куче и кои

куче и кои

PostHeaderIcon Нови риби от МаданКои Израел

МаданКои

МаданКои производител 1

Доплуваха нови риби от акваферма 1 в Израел МаданКои………..

Кои Металик…………………………………………………………………………………….9 см.

металик Кои

металик Кои

Кои Пеперуда…………………………………………………………………………………….7-8 см.

Металик Кои дракон

Металик Кои дракон (пеперуда)

Кои различни породи……………………………………………………………….14-15 см.

Koi A

Кои клас А

Search