есен е

есен е

Есен е.Водата променя цвета си, небето вече е сиво … Всичко това е зашеметяващо за гледане. Изведнъж всичко се чувства толкова различно и ново. Есента е почти като ново начало с всички промени, които се случват в природата.

Водата захладня и настава време за интензивно есенно хранене…професионалните храни Премиум са с размери на гранула 2 мм.,3 мм, 4.5 мм и 6 мм. .А леката екстрадирана плуваща гранула със сладководни скариди е 4,5 мм.

Premum

Premum професионалната храна

В началото на есента е момента да храним рибите интензивно.Така те ще укрепнат за зимния период.Японския шаран,белия амур, хибридния толстолоб и лина престават да се хранят при температура на водата 7* –  8*С,а златните риби,орфите и червеноперките при 4*С.При приближаване на минималните температури намаляваме храната.

хранене

хранене

Храната вече може да е по-силна,по богата на протеини и мазнини като даваме и потъваща.При възможност храненето може и да е двукратно,но винаги се съобразяваме с количеството така,че да не остава храна след 5 минути…….Даваме я следобед когато водата е най-топла.


Есенното падане на листа е обичайно природно явление, което е поразително по своята красота. Поглеждайки летящите златни листа, който покриват с мек килим езерото. Със сигурност възниква въпросът как да го почистим,тъй като ако останат, предизвикват гниене с всички негативни последици за качеството на водата в езерото.Удачно е покриването с мрежа, която след листопада се маха заедно с листата.

есенен листопад

мрежа против есенен листопад

През есента започва подготовката за зимата.В началото на ноември е важно да подготвяме езерцето за зимата.Необходимо е основно да почистим дъното и повърхността от листа и тиня след листопада.Също така трябва да подрежем тръстиката и другите растения,като премахнем загниващите листа. Подменяме минимум 1/2 от водата.
За високите котловини полета или планинските райони както и северна България е по-добре да покриваме малките езерца с фолио поставено на временна здрава конструкция.зазимено езероЗадължителна е също аерация чрез  компресор, която ще изкарва от дъните слоеве сероводорода.Трябва   да се постави в единия край ,така аерацията да създава движение на водата но само в част от водоема,за да има и спокойни участъци където ще зимуват  и почиват рибите.Филтъра при минусови температури се изключва.Ако езерцето е малко и плитко или над повърхността над земята трябва да преместим рибките в голям добре аериран и покрит аквариум или бидон (0,5-0,7-1 тон) с положителна температура в помещението.Водата там е важно частично да се сменя всяка седмица.Рибите се хранят минимално и то ако температурата на
водата е над 6-8
*С.

есен

есен