Хранене и видове храни

За осъществяването на всички жизнени процеси живите същества използват хранителни вещества. Потребността от тях зависи от биологичния вид на рибата, възрастта, пола и абиотичните фактори на средата: температура, разтворен кислород, киселинност и твърдост на водата, продължителност на осветлението и други. Дневният хранителен режим на нашите риби трябва да осигурява оптимално количество и разнообразие от хранителни вещества за задоволяване физиологичните нужди на организма им.Това може да ни предложи живата храна: науплиуси и възрастни форми на ракообразни, ларви на комари, различни видове червеи. В момента съществуват на пазара и специализирани сухи храни, под формата на люспи, перли, гранули, топчета и таблетки. Те в голяма степен компенсират липсата на жива храна. Вижте в Наличност подстраницата Професионални храни! Водещи фирми са немските Sera, Tetra, JBL, американските Warday, Ocean Star, японската Hikari, италианската Prodag, словенската Arami, холандските Coopers и Premium, английската King British, полската Tropical,  чешката Dajanapet. Основно правило при храненето е храната да се дава често но в малко количество, което да се консумира за 5 минути. На  отрасналите рибки 1–2 пъти дневно, а при подрастващите 3–4 пъти. Остатъците от храната трябва да се отстраняват. За възрастните рибки не е фатално неколкодневно гладуване.Ако храниме рибките в езеро най-добре да става на постоянно място.

 

Инфузорий

Oligohymenophorea

 

Чехълче

Paramecium caudatum

Това е най-добрата и пълноценна храна за личинките.

Култивираме чехълчетата в 2–5 литрови бутилки напълнени с чиста престояла вода и парченце изсушена бананова кора. Внасяме култура чехълчета и оставяме съда на разсеяна светлина и топло място (20–28°С). Обикновено след няколко дни можем да наблюдаваме гъсто “облаче” от продълговати инфузории. Отделяме ги като напълваме с вода от бутилката цилиндричен съд наполовина. Поставяме 3­–5-сантиметров слой памук или вата и добавяме чиста, но престояла вода със същата температура. След около час чехълчетата преминават във чистата вода и ние лесно ги пренасяме с нея за хранене на личинките.

 

 

 

Ракообразни

Crustacea

Безгръбначни трипластни животни от тип членестоноги. Тялото им е съставено от главо-гръд и коремче. Имат пет чифта крака, два чифта пипала и опашка за ходене и плуване. Живеят във водата и (рядко) на сушата.

 

 

Солно раче (артемия)

Artemia salina

Солното раче живее предимно в солници при висока концентрация на сол. По света се срещат в умерените и тропически климатични зони, а у нас в солниците в Бургас и Поморие. Рачето е с размери 8­–15 мм с кремав до виненочервен цвят и продълговата форма. Инкубираме яйцата по следния начин: Поставяме чаена лъжичка яйца в еднолитрова бутилка. Добавяме 3 лъжички морска сол и доливаме вода. Бутилката трябва да бъде на топло и светло място, добре аерирана. При температура 28–30°С науплюсите се излюпват за 24 ч. При по-ниска (23­–26°С) за 48 ч. Отделяме науплюсите след като сме спрели аерацията, изчакваме 10 мин. и с помощта на маркуч прецеждаме през кепче от тюл водата. Промиваме науплюсите в съд с чиста вода и храним личинките и малките рибки. Живите солни рачета може да замразим шоково при температура –36°С.

 

 

Семейство Водни бълхи

Cladecea

Във водоемите се срещат различни видове дафни, като Лонгипина, Dafnia longipina, Мойна, Moina, Босмина, Bosmina

 

Водни бълхи (Дафния)

Daphnia magna

Може да я намерим в крайбрежните ями или около бреговете на езерата и блатата. Формата й е закръглена, а размерите 3–­7 мм. Лови се с помощта на кепче от тюл, като описваме във водата движения във вид на осморка. При вятър можем да я открием в подветрената страна на водоема. Пренася се поставена на тънък слой върху решетка с тюл или в кофи с вода. Внимателно сортираме чрез няколко сита с различни размери, за да се избегне попадането в аквариума на хищни насекоми и отпадъци.

Храним с количество, което рибките могат да консумират веднага, а остатъците отстраняваме, тъй като бързо се разваля. Живата дафния може да замразим шоково при температура ­36°С. Така се запазва в голяма степен хранителната стойност.

 

Циклопси

Cyclops vernalis, Fischer 1853

Можем да ги намерим на същите места, където живее и дафнията. Особено ценни са науплюсите на циклопси, които се появяват напролет и са ценна стартова храна за повечето личинки и малки рибки. Тялото на циклопсите е сивокафеникаво, образувано от главогръд, завършващ със снопче мустачки и коремче с раздвоена антеновидна опашка. Големината е от 2 до 5 мм. Лови се и сортира както дафнията. Също може да се замразят шоково.

 

Червеи

 

Червеите са най-низшите трипластни животни, разделени на три типа: плоски червеи, кръгли червеи и прешленести червеи.

Като основна храна на рибите често се дават червеи, но е за препоръчване да се комбинират и с друг вид храна, поради високата им калорийност.

 

Енхитреи

Enchytraeus albidus

Обитават повърхностния поч­вен слой, особено там, където има гниещи листа. Те са бели на цвят с дължина 40 мм. Можем да ги инкубираме при домашни условия. За целта използваме малки дървени сандъчета. Слагаме рохка, от буков подлист почва и култура от енхитреи. Отгоре поставяме храна: накиснат в мляко бял хляб, макарони, сварени картофи, и покриваме със стъкло. Сандъчетата се поставят при постоянна температура 14–20°С на тъмно място, като периодично ги овлажняваме. След около 2 седмици може да събираме малки топчета от червеи.

 

 

Микрофутер (нематоди)

Turbatrix

Микроскопични бели червейчета с размери няколко милиметра. Отглеждат се в половинлитрови буркани, на дъното на които поставяме хранителна смес от равни части овесени ядки и кисело мляко. Покриваме бурканите и ги поставяме на топло и светло място. През няколко дни събираме с помощта на малка четка червейчетата от стените. Сместа трябва винаги да бъде влажна. През 2 седмици трябва да променяме хранителната смес.

 

 

Тубифекс

Tubificidae

Това са кръгли червеи със светъл до тъмночервен цвят. На дължина достигат между 30 и 80 мм. Живеят в тинята на блата и отходни, богати на органични отпадъци рекички в големи колонии. Ловят се с помощта на сито, като се промива тинята, в която са скрити. Допълнително се прочистват като в кофата със тях се долива 10-сантиметров слой вода, и поставя се прозоречна мрежа. След около 30 минути червеите се събират на чисти топки, които пренасяме в съд с течаща вода. По този начин те могат да се запазят живи продължително време. Необходимо е да се знае, че червеите трябва да престоят няколко дни в течаща вода и чак тогава да се дават за храна на рибките. Желателно е да се подхранват с лъжичка кисело мляко, за да се изчисти чревносъдържимото.

 

Насекоми

Insecta

Клас безгръбначни трипластни жи­вотни от тип членестоноги. Енто­молозите различават около един милион вида насекоми. Te са най-голямата група животни в света. Общи белези са хитиновата обвивка, която служи като външен скелет на тялото. То се състои от глава, гърди и коремче.

 

Стъклена ларва

Corethra

Това е прозрачната личинка, достигаща 16 мм на комарите от род коретра. Използва се за храна на възрастни риби. За личинките и малките рибки е опасна. Лови се главно през зимните месеци в крайбрежни ями и езерца с помощта на кепче от тюл. Съхранява се на хладно в съд с голяма повърхност.

 

Дрозофила (винена мушица)

Drosophila

 

Винената мушица достига до размер 2–3 мм и е с бледожълто до червенокафяво оцветяване. Култивираме ги при стайна температура в трилитров буркан, като на дъното сме поставили каша от плодове и лъжица захар. След няколко дни закриваме отвора с тензух, като периодично овлажняваме кашата. След две недели, когато мушиците са се оформили, с помощта на тампон с етер ги обездвижваме и даваме на рибките.

 

 

Червена ларва (мотил)

Chironomus plumosus

Това е червената личинка на комара хирономус, достигаща 25 мм. Това е много добра и питателна храна. Лови се подобно на тубифекса. Съхранява се на хладно в неголеми количества, поставена на тънък слой във влажен вестник или на капронова решетка.

 

Разстителни храни :Поне един път в седмицата японските шарани и златните рибки трябва да се подхранват с растителна храна: млечен грах,сварени орис,соя,овесени ядки……

 

грах

грах

Ориз

Oryza sativa

Оризът се отнася към групата на едногодишните и многогодишни тревисти растения на семейство житни (Poaceae).

ориз

Той е ценен източник на сложни въглехидрати,белтъчини,микроелементи и витамини от групата В поради това е с висока хранителна стойност без да е калоричен.

Оризът се сварява до пълното му омекване в бульона.Премахва се

от котлона,изсипва се в гевгир и се слага под студена струя вода, за да не скашка.Честото хранене обаче може да доведе до запек, задръстване на червата!

 


Млечен зелен грах

Pisum sativum, Leguminosae

Тревистото растение грах е зърнено-бобова култура, култивирана в Европа и Централна Азия още преди около 4000 години.Малки зелени топчета са пълни с качествени въглехидрати, протеини и много фибри.млечен грах
Почистения от ципа млечен зелен грах е идеална храна за растеноядните риби.Ако е замразен трябва предварително термично да се обработи.

 

Спанак

Spinacia oleracea

Той е род тревисти растения от семейството Лободови — Chenopodiaceae. Като листен зеленчук се отглежда Spinacia oleracea. Листата са богати на белтъци, микроелементи и витамини .

След почистване от стъблото,корени и жилки за кратко се попарва.

спанак

Овесени ядки

Avena sativa

Овесът (Avena sativa), наричан също посевен овес, е вид тревисти растения от семейство Житни (Poaceae).Овесените ядки се получават след обелване на триците от овесените зърна.овесени ядкиГлавен източник на сложен (бавен) въглехидрат, но съдържа и добро количество протеин, фибри, витамини и минерали, както и антиоксиданти.Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки е чрез накисване или кипване и след това промиване.

Жито

Triticum

Пшеница ( или жито) е сборно понятие за няколко вида растения, ботанически обединени в род (Triticum), представители на семейство Житни.
Зърното на пшеницата е частта от растението, която се използва за храна. След смилане на зърното, полученият продукт представлява пшеничено брашно, което се използва за приготвянето на различни видове хляб, бисквити, спагети, кус-кус и редица други тестени изделия.жито,юфкаЗа рибите се използва по малко сухар,или препечена юфка тъй като тестото може да задръсти червата!Не трябва да има съдържание на захар или подправки.