водопад

 

 

 

Водата символизира богатство и благосъстояние. Смята се,че натрупва и провежда  жизнената сила Чи.Движението в една посока,особено от изток e положително и усилва  Чи.Фонтанът,водопадът и аериращото камъче ни позволяват да въведем енергията на водата и в нашия водоем.Той трябва да е с заоблени форми,най- добре като бъбрек,който сякаш прегръща къщата и я защитава. Може и да е правоъгълник,квадрат,кръг но не и триъгълник.Острите ъгли ги закриваме с водна растителност.Езерото трябва да изглежда естествено за да хармонизира с градината.                                                                                                Езерцето и аквариумът трябват да обединяват 5 те    елемента: дърво-растения,метал-камъните,земя-пясък,огън-риби и вода.Това прави енергията силна и стабилна. Рибите са елемент в равновесието на енергия. При аквариума трябва да бъдат 8 червени(златни,оранжеви) рибки,които символизират растежа,развитието и просперитета и 1 черна,която поема всички негативни влияния!При декоративното езеро броя на рибите е 1,3,9 от вид т.е. да са кратни на 3, Трябва да са с хармонични цветове : Червен -риби разпръснати като червени петна,те привличат погледа към езерото.Жълто и злато – богат и жизнерадостен цвят при рибите.Оранжев - топъл цвят,даващ  щастие.Бял и сребрист - свеж цвят вдъхновяващ успокоение и чистота.Зелен - действа успокояващо и отпускащо особено като венец около езерото.Виолетов -предразполага към спокойствие и разкош.  Син - има успокоителен ефект,но не трябва да е доминиращ.Черен - използван за контраст,особено ефектен в съчетание с червено или оранжево.
Съзерцавайки декоративния водоем постепенно ще се изпълвате с положителна енергия и ще видите,че жизнената ситуация ще се измени към по-добро за Вас!
 
Рибите,водните растения и другите организми в аквариума и езерото се чувствуват прекрасно когато водоема е ориентиран успоредно на течащите подземни води.