koi prolet

първо хранене на езерните рибки при тяхното раздвиждане

 

След затоплянето е необходимо веднага да сменим поне частично водата.Желателно е да почистим езерото от паднали пръчки,листа и други отпадъци.Сега е момента за ревизия на здравния статус на рибите.Ако температурата е положителна и през нощта включваме филтъра.

размръзващо се езероразмръзващо се езеро

Започваме минимално да подхранваме рибите…..при температура на водата над 4*С започват да се хранят златните риби,а към 7-8*С и останалите. Есетровите риби се подхранват и при по-ниски температури!

През март рибките се раздвижват.Тогава  ги захранваме с по-малко от обичайното количество храна. След тежката зима устойчивостта им към заболявания е слаба.Ако се забележат клатещи се движения,ранички,бели топки от власинки по рибките това е сапролегиоза (дерматомикоза).Най-добре е рибките да бъдат отделени и лекувани съгласно указанията на главата „Болести по рибите“.

Езерото на крокодилите през март

Езерото на крокодилите през март

Проверете качеството на водата!Ако е мътна,черна с мазни петна и лоша миризма незабавно я подменете,като почистите и дъното.Дори и да е бистра, наложителна е частична подмяна през пролетта!Проверете изправността на елетрозахранващите кабели и помпата с филтър.Ако не се очаква силно застудяване ,може да се включи  фонтана или водопада.През април е време да обърнем и внимание на водните лилии и крайбрежната растителност.  За да получим нови растения разчленяваме коренищата.Подхранваме ги само с капсулирани торове или с топчета глина.Ако торта се разпръска, рискуваме бурно развитие на зелени водорасли.
Вече можем да обогатиме колекцията си от нови риби и растения.