езерото на светата троица

През лятото  основния проблем в малките декоративни езера са свързани с претоплянето им!

Удачно решение е покриването на езерото с покривно платно,засенчваща мрежа или чадър.Начинът да поддържате водата хладна е чрез много добро засенчване на цялата повърхност на езерото.
Засаждане на брегова растителност също помага.платна за засенчване

С повишаването на температурата рибките стават по-активни в търсенето на храна.Даваме им предимно по-лека плуваща(люспи,гранули,топчета,гамарус) в количество, което могат да
консумират за 5 минути.При температура на водата над 30•С спираме временно да ги храним,защото физиологичните процеси се увеличават, както  и потребността от кислород.За целта увеличаваме аерацията (фонтан,водопад,аератор)и периодично опресняваме водата( през „горещите дни“ – ежедневно).Срещу зеленясването на водата използваме хибриден Толстолоб,които  се храни с фитопланктон (зелена вода) или UV лампи и специализирани препарати .Почистваме дъното от органични отпадъци,оранжевия Лин помага защото се храни с органични дендрити и обраслите по дъното водорасли.Водните растения се торят само с капсулирани торове или топчета глина!Прекомерната водна растителност се ограничава с помощта на механично отстраняване и чрез риби, който са своеобразни фитосанитари като бял амур,езерен скобар,лин.

ALGOEX

Безвреден препарат против „зелена“ вода

Наливно 100 мл…..за 2 000литра….. 4.50 лв.

Бутилка 200 мл…..за 4 000литра….. 11.50 лв.

Бутилка 500 мл…..за 10 000литра…..2 7.50 лв.

препарат против водорасли
Друг проблем са жабите…..Някой видове влизат в езерцето само при размножение,други за постоянно.По принцип за възрастните риби жабите не са заплаха,нито сериозен конкурент за храната особено ако рибите допълнително се подхранват.Новоизлюпените попови лъжички са храна за по-едрите риби а и се хранят предимно със зелените водорасли т.е. подържат биологичното равновесие в езерото.
Сериозен проблем през топлите месеци са появата на водни змии те могат да опустошат езерцето веднага трябва да се изловят и преместят далече…….Жълтоуха и Сива водна змия (Natrix natrix, Natrix tessellata)

Жълтоуха и Сива водна змия (Natrix natrix, Natrix tessellata).

. често могат да се озоват в декоративното езеро.Смъртна заплаха са за водните обитатели! Трябва змиите веднага да се отстранят с помощта на кеп и да ги пуснем в природата по-далеч,Внимателно проверяваме тъй като често са няколко. След това можем да насипем в кръг сяра или камфор около езерото или поставим репелент против змии.

смок

безопасен смок дошъл на водопой

.хубаво е ако сме привлекли с храна за котки и съд с вода таралежи в градината.Използването на специализирани репеленти или ивица сяра около езерото също помага.Птиците също са заплаха свраките,сойките и други риболовци атакуват сутрин на развиделяване докато рибата е още вцепенена и близко до повърхността следствие на намаляването на кислорода.Особено ако езерото е в по-безлюдна местност или при установени нападение е добре да се растели покривна мрежа и камбанки с плашило.
Характерно заболяване през лятото е червенката!Лекува се с комбинация от антибиотици(Тетрациклин, Байтрил) , сулфамиди(Фуразолидон, Сулфатиазол) и метиленово синьо.След студена пролет, рязко настъпило горещо и влажно лято може да доведе до бурно развитие на патогенни микроорганизми!Задължително трябва да използваме сол !

сол

сол

В езерото с шаранови риби (Кои, Караси,Лин,Амур) е необходимо при седмичната частична подмяна на водата да добавяме сол минимум 1 кг. на м3 тази концентрация не уврежда растителност , а оптималното количество е 3 кг. на м3. Солта освен, че е класически дезинфектант, стимулира отделянето на слуз така ектопаразитите отпадат, и тя служи като смазка, рибите по лесно да плуват! 1 таблетка химическо чиста сол е 13 гр.,имам  в наличност и на прах.. …..но може да се използва и обикновена нейодирана сол.