зима езеро

замръзналото езеро на крокодилите

езерото на крокодилите

зима

 

 зимно  езеро

зимно езеро през нощта

Зимата е времето когато имаме по-малко задължения към нашето езеро,ако то е правилно проектирано и оборудвано. Основния проблем е заледяването.Поради това, особено при студени зими, малките езерца са непригодни за зимуване на рибките.Най-добре е  те да бъдат източени,рибките преместени в просторен аквариум,а водните лилии – засипани с 60-80 см.слой листа.Преди всичко езерото трябва да има дълбока част  “рибна яма“ минимум 1м  х 1м, където рибките в полусънно състояние зимуват.Желателно е „рибната яма“ да е  наслана с пясък или тапицерска вата.През есенно зимния период е най-добре малките езера да са покрити със здрав парник.Освен,че подобрява микро климата, запазва езерото чисто, тъй като вятъра вкарва листа,клонки,опаковки, а и снега често е замърсен със сажди.Парника покриваме с полиетиленово фолио или поликарбонатни плоскости върху здрава кострукция от тръби или греди,който да могат да издържат падналия сняг.

парник

парник

конструкциа над езеце.Затискаме фолиото с плочи или широки дъски като оставаме единия ъгъл по хлабаво покрит с оглед да можем да контролираме от време на време визуално езерото,там може да влиза и маркуча за аерация.

покрито езеро

Покривалото допълнително предпазва езерцето от носените от вятъра листа и отпадъци.То трябва периодично внимателно да е почиствано за да има светлина.Въпреки леденостудената зима покритите с полиетиленово фолио езерца не замръзват или се появява много тънък лед .Белла пред езерцетоЗа комфорта на рибите спомага и аерацията поставена в единия ъгъл,за да има и спокойни участъци…..както и изчистените от сняг прозорци служещи за осветление и контрол..Необходима е аерация за да обогатява водата с кислород и да увлича към повърхността метана и въглеродния двуокис –  продукти на органичните процеси. Шарановите риби се чувствуват добре в леко солени води( до 3 промила- 3кг/1000 л.)…Освен като мощен дезинфектант солта стимулира отделянето на слуз от кожата,така рибите плуват по-добре, а здравето на кожата е важно като допълнителен сетивен,дихателен и отделителен орган при рибите.

отвор в езерото

отвор в езерото чрез аерация

Не е желателно да се образува плътен лед.Солта също помага против образуването на плътен лед.

езеро Свети Дух

езеро Свети Дух

замръзнало езеро

замръзнало езеро

Сняг е затрупал езерото….

За тази цел при по-големите езера използваме няколко апостериорен пръстени с диаметър 40 см.Поставяме капака с 40 см. тръбичка за отдушник……….

отдушник

отдушник

Или слагаме няколко грозда от 5-10 литрови бутилки от минерална вода напълнени до литър с осолена вода за стабилност.

бутилки със солена вода

бутилки със солена вода

За да излетят вредните газове,ако нямаме отдушник, през няколко дни разчупваме леда за отвор, най-добре с нагорещен съд например кофа с гореща вода,а не механично тъй като шума от ударите по леда предизвиква стрес на рибите.

бутилки със солена вода

За да не е плътен леда и да не разруши брега поставяме няколко бутилки напълнени до 1/5 част със сол.

Бутилките или пръстените са задължителни при бетонните басейни,защото  отнемат частично напрежението между стените при замръзването на водата,при което тя се разширява.Съществуват електрическо отопляеми  пръстени.И през зимата водата трябва да сменя при първа възможност особено при топъл безветрен, ден.През такива дни е желателно рибките да се подхранват,въпреки че японският шаран и линът спират да ядат при температура под 6 градуса,а златните рибки под 4 градуса.

покрито езеро

покрито езеро

снежно езеро

50 см сняг над езерото

Често по повърхността на водата след разтапянето на леда се е образувала пяна….това е нормално, просто трябва в това хубаво време да сменяме частично водата, като можем да пуснем филтъра временно докато са положителни температурите.

след леда

след леда

 

Зима в голямото езеро

Зима в голямото езеро

синьо езеро

синьо езеро