Уважаеми потребители, сайтът се допълва и обновява на всеки 10 дни!Koi carp

 

2023

календарче 2023

Поради ред причини,магазина е затворен, ще се продължи да се обслужват единствено клиенти, с които има договорени доставки, по телефона 0887809824 от 10 до 19часа!

За всички останали клиенти доставките ще се осъществяват по автобус като най- бърз и сигурен начин или по друг начин.

В събота,риби и храни ще се предлагат по предварителна уговорка на новия зообазар Хан Кубрат!

Може да има забавяне на доставките поради липса на капацитет!

За повече информация или за да направите своята поръчка използвайте email: eurohobby@abv.bg

храм

Вижте клипове в www.facebook.com/

  на моята страница

Кои § Златни риби,ферма Езерни риби

Поради китайската чума,войната в Украйна,Икономическата криза, която ни носи страхотни дози стрес, е естествено хората да се чувстват уморени, уплашени и унижени . Но ако днес се чувствате по този начин и ако всичко, което искате,е да се усмихнете отново, езерото излъчващо положителна енергия, ще ви помогне в това!Вашето езеро ще осигури безкраен източник на очарование.
езерото на  светата троица

Езерата са очите на градината. Великолепната гледка, заради която може с часове да не се отделяме от водното огледало, любувайки се на изумрудената водна растителност, причудливите отблясъци и тихия ромон на водата и разбира се на красивите с ярка окраска и грациозни движения риби, обитаващи езерото.В живата и неживата природа има постоянен обмен на енергия. Много е важно да се предпазите от негативни влияния.  Езерото е  собствен източник на енергия ,жива мощност на положителни вибрации .  От древни времена казват: „водата отнася всяко зло“.

То помага да намерите спокойствие , а и да се защитите от негативни влияния.

Езерото може да подобри настроението ви, да ви успокои, да свали стреса.езеро с беседка

В този смисъл хората, живеещи в близост до водни басейни, са облагодетелствани. В какво се състои успокояващото действие на такова съзерцание? Водата винаги е в движение, дори когато е спокойна като огледало. Това нейно свойство създава необикновено усещане за постоянство и промяна.

Погълнат от процеса на съзерцание, човек сякаш се хипнотизира. По време на това съсредоточено съзерцание водата отнася със себе си част от негативната енергия . Затова, не напразно я наричат стихия на спокойствието. Тибетските монаси често практикуват медитация чрез вода.Лебеди и Кои

Как да постигнете спокойствие при съзерцанието? Вижте подстраница ‘Фън Шуй за аквариума и езеро’

За да успокоите ума си, е достатъчно да гледате повърхността на реката, езерото или морето около 5 минути. Представяйте си температурата на водата, нейния вискозитет, усетете мириса ѝ. Представяйте си какво се случва под повърхността; какви обитатели, какви растения, скали и пясък на дъното може да има. Представяйте си водоема като нещо единно, цялостно, живеещо свой живот. Изпълнете се със спокойствието и величието на това цяло.И не на последно място декоративното езеро с фонтан променя в положителен смисъл микроклимата на дворната градина.
Съвкупността от тях създават неотразимо впечатление, особено ако езерцето е добре оформено с декоративни елементи, а водната растителност и рибите – правилно подбрани. Това не е толкова лесно осъществимо, ако не разглеждаме езерцето и хидробионтите в него като единно цяло, т.е. в една екосистема.Вижте подстраница „Риби и околна среда“
Избираме място на езерцето, по възможност с южно изложение, защитено от силни ветрове. Ако използваме постоянен водоизточник, изграждаме преливници, укрепени с подходящи по размер решетки. Ако водата е от сондаж трябва допълнително да я аерираме. За направата на декоративното езеро се използва специализирано фолио (мембрана), готови фабрични форми от водонепропускаеми материали или железобетонни конструкции,който са най-устойчиви.


Аквариума на открито( езерцето до няколко кубика) е много труден за поддръжка и се нуждае от постоянни грижи,а при студена зима,горещо лято или при промишлен дъжд катастрофата за обитателите е сигурна!

Въпреки че може да видите езера  с поразителни ъглови скали и декорации, това не е добра практика. 

Езерните риби са известни с това, че ровят и се търкат в загражденията си. 

Наличието на остри камъни или други парчета може да причини сериозно нараняване на вашите риби, което да доведе до вторични инфекции.

Когато правите вашето езерце изберете гладки, заоблени декорации и камъни,от 1 до 3 броя като под тях поставете малко филц като за гнездо.При много камъни почистването само след няколко месеца ще е проблем,а и  градинското езеро не е нито планиско нито морско за да поставяте самосвал камъни.

аквариум

аквариум на открито

Стремим се да изградим биоезеро с устойчиви параметри чрез правилно организиране на биологичните(риби,растения,и други организми) и   анабиотични (вода и други) фактори.Тайната за балансиране на езерото е в правилното използване гореизброените фактори. Така се развиват полезните  бактериални микроорганизми- пробиотици  който се срещат естествено в нашите водни градини, рибни басейни и  поддържат качеството на водата.Полезните бактерии (пробиотици)  в езерото са отговорни за поддържането на кристално чиста, здравословна вода;разграждат органичните отпадъци – под формата на утайки и разграждат амоняка – от рибните отпадъци. Желателно е  да третираме на езерцето с допълнително количество добри бактерии (пробиотици)  , които могат  да помогнат устойчивостта на екосистемата. Важно е да знаем, че колкото по-голямо е езерцето,(под 1 000 л е невъзможно) толкова по-лесно се поддържат физико-химичните параметри на водата.Чистата вода е основният ключ зa устойчиво езеро.Поддържането на езерце е досадна работа, запазена само за тези, които имат  време и търпение на разположение.За целта оборудваме езерцето с аератор, филтър и фонтанмалък водопад. Често те са в едно. Периодично опресняваме водата и почистваме езерцето от отпадъци или прекомерно разраснала се водна растителност. Тя се засажда в съответствие с екологичните изисквания на растенията. Вижте подстраница „Водна растителност“Трябва внимателно да подберем рибите, като използваме само такива, които са миролюбиви и без съмнение, ангажимент да се грижите за тях.

Например подходящо е освен Кои в езерцето да има и различни породи Златни рибки, златни и сини Орфи,златни Червеноперки,Върловките който плувайки на ята увличат и другите рибки към повърхността и са основен унищожител на ларви и насекоми. оранжевия Лин и албиносния бел Амур са  фитосанитари, особено за обраслите стени и дъно,а хибридния Толстолоб  унищожава фитопланктона (зелената вода), Кротушките ,Виюните ,Щипоците, Лина,Скобара и мидите се хранят с органични остатъци по дъното.Екзотично допълнение внасящо динамика в езерото са по-малките видове есетрови риби.Вижте подстраница „есетрови риби“.Така всичките риби образуват поликултура, която взаимно се допълва и естествено подпомага биологическото равновесие в езерото. Езерните риби са много  дружелюбни и бързо свикват с хората, създавайки доста добра връзка.Те вероятно ще станат невероятни водни членове на семейството.  Виж допълнително подстраницата „Езерни риби“

Съобразяваме се също с плътността на посадката и възрастовия състав и размера на рибките. Стремим се да храним рибките през по-хладните месеци с около 1% количество храна от тяхното тегло, а през летните месеци – 2%. Желателно е храната да се дава на едно място и по едно и също време.Така можем да контролираме визуално и здравния статус на рибите.Вижте подстраница „Болести и вредители“ Използваме специализирана екстрадирана храна, сварени ориз,грах и соя, кюспе, сухар или жива храна, хваната от не зарибени водоеми. Можем да поставим на 30 см рефлекторна лампа с виолетов оттенък, която да привлича насекоми  за храна рибите.Вижте подстраница „Хранене на рибите“ Ако оставим рибите да презимуват в езерото, то трябва да има оформена дълбока част – около 1,20 м и поне 1 м диаметър, както и осигурена аерация или постоянно движение на водата,но само в единия край.зимно езеро с аерация Малките езерца покриваме през студените месеци с фолио, а в големите слагаме пръстени от полистирол или специални капаци с нагреватели. Ако прибираме рибките през зимата, почистваме езерцето от тиня, дезинфекцираме го с предварително подготвен розов разтвор на калиев перманганат, а коренищата на водните растения затрупваме с дебел слой шума.Виж допълнително подстраниците :„Пролет“,„Лято“,„Есен“,„Зима“ Опитайте и се стремете към възможно най-добрия баланс на температура, качество на водата и храна за да създадете перфектната среда и ще бъдете възнаградени с години от зашеметяващо езеро,  което ще акцентира  вашата градина и пространство и има добавена културна тежест към уравнението, .

 

декемврийско езеро

декемврийско езеро

 

 

зимно езеро

замръзнало езеро

Езерото на крокодилите през март

Езерото на крокодилите през март

Лято

Лято в езерото на крокодилите

 

езерото на крокодилите през нощта

езерото на крокодилите през нощта на Боявление

крокодилското езеро

крокодилското езеро

Съдържанието на страниците на ezerniribi com. е обект на авторско право на Венец Струнджев.
Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на автора!