Червена златна риба

Порода  Класик


Тялото е по-масивно,цилиндрично, а перките са сравнително къси.

Височината на тялото – до 1/3  от дължината.Горният и долния „контур“ на тялото трябва да бъдат приблизително еднакви.Тялото е сравнително плоско,а гръбнака не е твърде заострен.Предната част на главата е заоблена,а носовите израстъци – нормални.

Перките са добре заоблени.Гръбната,опашната и подопашната перки са единични.Опашната перка е разделена на две равни части.

Класическата златна рибка е с метален отблясък.
Обикновените златни риби не винаги са с по-ниско качество и много от нас започват отглеждането с тези красиви риби ! Те са лесни за грижи във външно езерце или аквариум с подходящ размер.

класик

Златни рибка класик

Комета
Златната рибка комета не е естествено срещащ се вид. Златните рибки с кометна опашка се появяват за първи път в търговията с аквариуми в края на 19-ти век.

За първи път са отгледани от Хюго Мюлерт , правителствен служител във Вашингтон, окръг Колумбия.

Той селективно развъжда обикновени златни рибки, за да създаде тази специална порода златни рибки, която е по-тънка и има голяма, дълбоко раздвоена единична опашка.

Кометите имат малко по-тънко, по-елегантно тяло от обикновените златни рибки. И най-забележимата разлика е, че кометите имат много по-големи перките и са изострени.Те имат голяма, заострена опашка, която наистина се откроява в сравнение с обикновената златна рибка. Опашката на възрастната кометата обикновено е до 3/4 от дължина на тялото .

 

 

Шабункин
Това са шарени златни риби.Основния цвят е светло син,това е класическо оцветяване, но може и да е жълт като при порода Тигър,частично розов, при порода Червен дявол или бял изпъстрен с черни и червени петна.
Без значение от вида на перката или цвета, Shubunkins са сред най-издръжливите от всички видове златни рибки. По-дългите им тела означават, че проблемите с плувния мехур почти не съществуват.Те са отлични езерни риби и е известно, че понасят дори много студени зими на открито.

шабункин

шабункин

Има три основни породи Shubunkins (разликата е в опашката):

1) Бристол Шабункин Това е Шабункин,който има много по-висока, по-пълна опашка, оформена като буквата „B“.

Бристолския шабункин за разлика от Лондонския опашната  му перка трябва да е разперена до ширина 3/4 от височината на тялото.Височината на гръбната перка трябва да бъде равна на 3/4 от височината на тялото.

Към стандарта принадлежат само опализирани и матови риби.
2) Американският Шабункин, който има същата форма на опашка като обикновена златна рибка Комета.
3) Лондонският шубункин, който има по-къса опашка като обикновена златна риба.

Сараза

Това е червено/бяла златна рибка  с единична опашка.

сараза

златни рибки сараза

Тези интересни риби са отлични варианти за декоративното езеро, където  му придават хармоничен вид . Те се живеят добре  и в  големи аквариуми.

Черна Фън Шуй

Това e селектирана златна риба с черен цвят.Има породи с класически перки или издължени перки комета.

черна комета

черна комета Фън Шуй

Канарино

Името идва от жълтото оцветяване.Има породи с класически перки и издължени перки комета.

канарино
канарино

Златна рибка Тамасаба или СабаоСабаоТази рядка японска златна рибка не се вижда много често, но Tamasaba е ярко оцветена червена или червено/бяла златна рибка с яйцевидно тяло и дълга единична опашка. Твърди се, че опашката им прилича на опашката на скумрия. Първоначално са били развъждани от семейство Ryukin и можете да видите отличителната гърбица, която са наследили от своите предци.