Уважаеми потребители сайта се допълва и обновява на всеки 10 дни!

Вижте клипове в www.facebook.com/

на моята страница

Кои § Златни-риби-ферма-Езерни-риби

Поради ред причини,магазина е затворен,  ще продължи да се обслужват единствено клиенти , с които има договорени доставки, по телефона 0887809284 от 10 до 19 часа!Поради струпването на маргинали и зяпачи неспазващи противоепидемиологичните мерки магазина няма да работи в събота,а пред него ще се предлагат риби и храни за тях на открито!

За всички останали клиенти доставките ще се осъществяват по автобус.

За повече информация или за да направите своята поръчка използвайте email: eurohobby@abv.bg Моментът, в който се намираме, е критичен за всички и изглежда, че пишем нова история в страниците на човечеството. Краят му зависи от много фактори, но езерото с риби определено може да компенсира стреса и ни направи щастливи!

Златни рибкиЗлатни риби <- Видео

Carassius auratus auratus, (Linnaeus, 1758)

Риби от сайта са благословени от Игумена на Троянския  и Бачковския манастири Негово Преосвещенство † Велички епископ СИОНИЙ.

благословени риби

рибите са благословени от Негово преосвещенство епископ Сионий

три цвята

Контрастните цветове са характерни за златните риби

Размери:

 

  • дължина : средно 15 – 35 см; макс. 45 см
  • тегло : средно 0,1 – 0,5 кг; макс. 1,5 кг

При породи с източено тяло-35 см.,а с яйцевидно – 20см. Златни рибки отгледани изкуствено имат продължителност на живота между 8 и 30 години.Според Guinness „официалния“ рекордьор умира на 43 години през 1999 г. но има доказателства, за златни рибки, които са живели по-дълго.

Описание:

Класическата златната рибка се характеризира с високо плоско тяло, леко извита гръбна перка, липсва мустаци и има твърди люспи. Женските имат по-закръглени кореми по време на полова зрялост.

Местообитание:

Te са най-ранните риби опитомени от хората.Първата златна рибка вероятно произхожда от Zhejiang провинция в Китай. Златният цвят се наблюдава за първи път в езерата около 1700 година преди Христос по време на династията Джин . Те за първи път са отглеждани изкуствено преди около 1000 години по време на династията Тан от будистки монаси.
Златистия цвят е мутация, който е получен е чрез дългогодишна селекция в древен Китай,за да се придобие стандартния цвят на съвременната златна рибка. Други цветови вариации са създадени последователно векове по-късно.Стандартните златни рибки за първи път са отглеждани в Япония около 1500 година, в Европа около 1700, и в Съединените щати в средата на 1800.Златните рибки са важен елемент в Фън Шуй!Вижте подстраница „Фън Шуй в аквариума и езерото“
Основните причини,за да се променя цвета са:

Достигане на зряла възраст – златни рибки са всъщност са кафяви, когато те са се родили, и развиват своя цвят с възрастта!
Диета – някои храни съдържащи каротин повлияват на яркостта на цвета.
Размер на слънчева светлина – златни рибки в езерце или аквариум, който получава част от слънчевата светлина ще са по-ярко оцветени от златни рибки съхраняват в тъмни условия.При ярко осветление се появяват черни петна,който изчезват при намаляването на осветлението.
Лошо качество на водата – При лошото качество цветовете избледняват.
Заболяване – Промяната в цвета особено на отделни участъци може да е симптом на заболяване.
Генетично – При някои златни рибки се проявява цвета характерен за праотците на породата.златни рибки

Оптимални условия;

Отглеждаме ги в просторни аквариуми над 40 литра. С плътност на посадката за младите рибки 10 литра,за възрастните 20 литра.Рибките с една опашка можем  да отглеждаме и в декоративното езеро.Вижте страница „Декоративно езеро“Кръглитe аквариуми са неподходящи!В цивилизованите страни са забранени за продажба! Защото са с малък обем,а е желателна мощна аерация и филтрация,която  да не създава прекалено движение на водата в целия аквариум!Златните рибки могат да виждат повече цветове, отколкото хората могат и са в състояние да видят ултравиолетова и инфрачервена светлина !Не е желателно да се отглеждат на тъмно.Вижте подстраницата „Риби и околна среда“-Оптималната температура е стайна 16–23°С,неутрална рН 7,средна твърдост dH 5–15°H. Соленост 1-2‰ т.е. добавяме около 10 гр.-15 гр. сол(1 таблетка Аквариумна сол) на 10 л. вода, като за предпочитане е тя да не е йодирана,тъй като йода все пак дразни хрилете и е токсичен за рибите.За златните рибки е необходима сол във водата, тя засилва имунната им система, като стимулира да произвеждат повече слуз върху своето тяло. Това е полезно и желателно.В допълнение, солта е токсична за много паразити, които заразяват рибките

сол

сол

.Винаги сменяме водата внимателно с помощта на сифон или маркуч с накрайник мрежичка защото златните рибки са бавни и има опасност да ги засмучем и нараним!маркуч с накрайник Задължителна е седмичната частична подмяна на водата до 1/2 част с предварително престояла 24 часа,през горещите дни по-често! Златните рибки за разлика от тропически риби, произвеждат много повече отпадъци. Те имат само чревен трак, без стомах. Така че те не могат да усвояват излишните протеини, и го изхвърлят обратно във водата. Това е проблем, който трябва да бъде решен с филтриране и чести смени на водата. Ако това не бъде направено, те в крайна сметка ще замърсяват собствените си вода до точката, когато ще е токсична, и те ще умрат!Добре е да ползваме допълнително пробиотици при температура на водата над 15*С.Със синергичния ефект на нитрифициращите бактерии и други полезни бактерии функцията за самопречистване на водата се повишава, като по този начин се стабилизира PH и оптимизират зоотехническите  параметри  и качество на водата. Пробиотици разлагат рибните изпражнения, вредните водорасли и органичните отпадъци. Разграждат амонячен азот, нитрити, нитрати и други вещества във вода. Увеличават антистресовата способност на вашата риба.Елиминират миризмата на водоема и избистрят водата.Метаболизма на златна рибка е забавя при ниски температури, което означава, те се нуждаят от по-малко храна.

нитрити,нитрати

рибите плуват на повърхността на водата

 

нитрити,нитрати

след смяна на водата

Периодичната  частична подмяна се отнася и за декоративното езеро.Качеството на водата е най-важното при отглеждането на златните рибки!Чувствителни са на нитритно и амонячно замърсяване.Въпреки,че водата може да е прозрачна нитритите и амоняка не се виждат и ако не подменяме водата рибките бавно се тровят!

Храна:

Всеяден вид,който лакомо поглъща храната.Съотношението между растителна(мека водна растителност, сварени ориз, соя, овесени ядки, трохи сухар,млечен грах,салата,спанак)

млечен грах

почистен от ципата зелен грах

и животинска(дафния, тубифекс,ларви на комари) храна е 3:1. Трябва да се внимава да не се прехранва!Възрастните рибки издържат няколко седмичен глад.хранене на златни риби

Една от причините хората да хранят златните рибки толкова много е, защото те смятат, че рибите са гладни. Но златните рибки са винаги гладни! Те са лакомници и буквално ще ядат, докато се взривят. Биологично програмирани да ядат непрекъснато. В дивата природа, това е нещо добро.При изкуствени условия то е опасно за тях. В най-добрия вариант, ако ги прехранване ще доведе до много изпражнения, който, се разпадат бързо и замърсяват вашия аквариум с амоняк. В най-лошия, прехранване в крайна сметка ще предизвика техните чревния тракт да се спука и те ще умрат. Така че трябва да бъдете внимателни с количеството, особено за по-малките риби.Вижте допълнителни подстраница „Хранене“

Хранете с високо протеинови храни (като червеи, ларви на комари, скариди) веднъж или два пъти седмично,през останалите дни със специализирани храни под формата на люспи , топчета, гранули или мека водна растителност, сварени ориз, соя, овесени ядки, трохи сухар, олющен грах,салата,спанак. Хранете само веднъж на ден или през ден. Знак за прехранване е изпражненията да изостават след рибата. Ако виждате това, трябва да се намали количеството на храната, която им давате. Винаги е по-добре да са полугладни от това да преяли.

Полов диморфизъм:

Напролет мъжките имат бели брадавици на хрилното капаче и на предните гръдни перки,лъчите на които са леко изострени.При повечето породи женските имат добре видимо оформено коремче.

Размножение:

Родителите (2 мъжки и една женска) изяждат частично хайвера, поради което настиламе аквариума с водни растения и обли камъчета или с решетка. След хвърлянето на хайвера ги отстраняваме. Частично подменяме водата до 1/2 част и добавяме няколко капки метиленово синьо. При температура 24•С ембрионите се развиват на 36-я час, а личинките проплуват след 3–4 денонощия. Захранваме ги с инфузория, минимално количество твърдосварен жълтък, като паралелно даваме науплиуси на артемия. Сортираме подрастващите рибки.Практикува се и изкуствено размножение с помощта на хормони инжекции,  чрез сух и мокър метод за оплождане на хайвера.

Поведение:

Плуват повсеместно и са миролюбив и социален вид.Продължителност на живот на яйцевидните породи е до 15 години,а на тези с източено тяло над 20 години.Те са по-подходящи за отглеждане в езера и по-големи аквариуми.Изследвания са показали, че имат памет за най-малко три месеца, могат да разпознават различни цветове и звуци.
Те са достатъчно интелигентни, за да могат да бъдат обучени на прости трикове, като например натискане на лоста на хранилката за да се хранят. . Има видео в YouTube което показва четири златни рибки, да плуват синхронизирано и да променят посоката на движение в зависимост от жестовете с ръце на треньора.

Някои тестове са показали, че паметта им е достатъчна, за да им позволи да правят разлика между различните хора, и могат да идентифицират своя стопанин,който ги храни. Златните рибки не се пипат или галят защото може да се премахне слузта от тялото и да заболеят!Не прекалявайте с опитите за обучение, защото така се подлагат на допълнителен стрес!

Съвместимост:

Не е желателно отглеждането съвместно на яйцевидни и с източено тяло породи,както и с изпъкнали очи и тези с нормални или с различен размер особено в по-малък обем.В аквариум не е подходящо да се отглеждат с тропически риби.

Най -чести болести:

Бактериално гниене на перките Те започват да изглеждат разкъсани и окъсани,с червен или бял контур.

Гниенето на перките не е болест. Това е симптом на друго заболяване или проблем с рибата.То може да се прояви след бой между рибите,нараняване и най-често поради лошо качество на водата,всичко това може да доведе до вторична бактериална инфекция на перките.Вижте подстраницата „Болестите на рибите“
Воднянка
Подуване на корема и настръхване на люспите,изпъкване на очи и плувни проблеми са основните симптоми. Всичко това се дължи на заболяване на бъбреците поради инфекция и липса или прекомерност на соли-нарушена осмоза (1 до 2 гр. на литър – оптимално) във водата.Вижте подстраницата „Болестите на рибите“„Болестите на рибите“

Дактилогироза

Етиология: Възбудителят са паразитни червейчета от рода Dactylogyrose.
Клинична картина: Рибите са неспокойни, плуват на повърхността, като жадно поглъщат въздух. Хрилете са бледи, покрити със слуз.В напреднал стадий се  появяват бели петна по перките и разкъсвания!
Лечение:В аквариума добавяме аквариумна сол – 1 табл. (10 гр) на 5 л. вода и увеличаваме аерацията .Най-добре е да комбинираме няколко широкоспектърните антибиотици :   Фуразолидон 500 мг на 100 л, Метронидазол 500 мг на 100 л,Тетрациклин 500 мг на 1оо л. Сулфатиазол 500 мг. на 100 л.и малахитово зелено 1 мл.от 0.2% разтвор на 100 л. През ден сменяме 2/3 от водата и добавяме нова доза.Лечението продължава поне 10 дни.Като може да се наложи повторно третиране защото заболяването е упорито!

Червенка

Болестта е характерна за лятото.Засяга 2-3 годишните рибки. При острата форма се различават кървави петна по коремната и гръдната част, частично нарушаване на перките. При хроничната форма се наблюдават язви, подуване на стомаха, настръхване на люспите.Вижте подстраницата „Болестите на рибите“ на страница „Декоративно езеро“.

Национален стандарт за оценка на златните рибки.Утвърден от Съюза на природолюбителите през март 1986:Автори Т,Мечков и В.Струнджев

1.Тяло………20 т.

Оценяват се:големина на рибата,формата на тялото,отношение между височината и дължината му.Взема се  под внимание разликата между мъжките и женски екземпляри 

2.Перки…………………….20 т.

Оценяват се:големината,формата и структурата на всички перки,не трябват да имат недостатъци в развитието на лъчовете.Съотношението,от една страна между самите перки,а от друга между перките и размера на тялото трябва да отговаря на съответния стандарт.

3.Оцветяване………………..20 т.

Оценява се:интензивността на цвета,разположението на цветните петна,оцветяването на перките.

4.Характеристика /стил/………20 т.

Оценяват се;трудности при развъждане и отглеждане,рядкост на породата.

5.Състояние и поведение………20 т.

Оценява се;общото състояние на рибата,липса на увреждане,полаганите грижи.Рибата трябва да се държи свободно,перките трябва да бъдат изправени и носени естетично.

Общо : 100 т.

В резултат на хилядолетна селекция са получени множество породи по форма на тялото и цветови вариации :

Породи по форма на тяло: класик,лондонски шабункин, бристолски шабункин,комета,ветрилна опашка(руйкин),перлена люспа(шишарка),воал (шлаер),телескоп,помпон,небесно око,дебелобузеста(водно oko),оранда вкл. червена шапка(танчу) ,лъвска глава вкл.ранчу.

Златни рибки една опашка

1)

Порода KЛАСИК

Височината на тялото – до 1/3  от дължината.Горният и долния „контур“ на тялото трябва да бъдат приблизително еднакви.Тялото е сравнително плоско,а гръбнака не е твърде заострен.Предната част на главата е заоблена,а носовите израстъци – нормални.

Перките са добре заоблени.Гръбната,опашната и подопашната перки са единични.Опашната перка е разделена на две равни части.

Класическата златна рибка е с металическо оцветяване в червено,бяло,жълто,черно.

класик червена

златна рибка класик червена

канарино

Канарино

сараза,канарино,шабункин

Сараза е с бяло и червено оцветяване

 

2)

ШАБУНКИН

Лондоския шабункин също принадлежи към породата Класик,но е оцветен с опализиращи и матови люспи.

шабункин

Златни рибки лондонски шабункин

Бристолския шабункин за разлика от Лондонския опашната  му перка трябва да е разперена до ширина 3/4 от височината на тялото.Височината на гръбната перка трябва да бъде равна на 3/4 от височината на тялото.

Към стандарта принадлежат само опализирани и матови риби.

шабункин

Бристолски шабункин

3)

КОМЕТА

Кометата е единствената порода златна рибка, която е разработена в Америка в края на 1800 г.
Формата на тялото е като Класик,но  перките са изострени,а опашната перка е дълбоко разчленена до 3/4 от неговата дължина.

 

 

 

сараза

златни рибки Комета сараза

ново селектирана черна Комета

Златни рибки с двойна опашка:

Преходни породи създадени в Япония:

Вакин

Вакин

Джикин

Джикин

4)

ВЕТРИЛНА /ЛЯСТОВИЧА/ ОПАШКА/ и РУЙКИН/

Ветрилообразният златни рибки са възникнали в началото на 1400 г., по време на династията Минг в Китай. Те са родителя, от който са произлезли всички съвременни породи златни рибки с двойна опашка .
Височината на тялото е над 1/2 от дължината т.е. то е високо,заоблено с яйцевидна форма.Предната част главата е заоблена.

Опашката трябва да е вдигната високо.Тя е разчленена до 1/4 от дължината си.Гръбната перка е изправена с височина 5/8 от височината на тялото.Тя е единична.Коремните перки трябва да са дълги колкото гръбния,докато гръдните и предопашните трябва да са по-къси.

РУЙКИН

Златната рибка Руйкин е японска порода на Ветрилната-опашка отгледани в края на 1700.Характеризира се с голяма гръбна гърбица, която започва в близост до врата и главата е остра.Селекционерите са се опитвали да се увеличат гръбната гърбица, за да рибата изглежда особено висока.

Руйкин са в цветови варианти на червено, бяло, черно, синьо, шоколад, двуцветни и калико. Те също могат да бъдат намерени с дълги опашки, панделка опашки и пеперуда.

Руйкин

златна рибка Руйкин

5)

ШИШАРКА /ПЕРЛЕНА ЛЮСПА/

Породата е с високо тяло над 1/2 от дължината му.То като че ли е подпухнало като риба болна от воднянка.Люспите са изпъкнали,наподобяващи полукълба,отделени една от друга.По форма и перки има много общо с Руйкин.

перлена люспа (шишарка)

златна рибка Перлена люспа (Шишарка)

6)

ВОАЛ /ШЛАЕР/

Тялото трябва да бъде високо,заоблено,яйцевидно с незаострен гръбнак,предната част на главата е заоблена,носовите израстъци са леко уголемени.Опашната е „падаща“грациозно,не е разчленена и е над 3/4 от дължината на тялото.Гръдната перка е изправена и по дължина е равна на тялото.Всички перки без гръбната са двойни.

воална златна рибка (шлаер)

воална златна рибка (шлаер)

7)

ТЕЛЕСКОП

Тялото е високо над 1/2 от дължината му,заоблено с форма на яйце.

Очите са изпъкнали с чисти и еднакво развити ириси.

Класически са воалните породи Черен телескоп,Червен телескоп,Калико телескоп,Панда.
Телескопите са уязвими за защипване и тормоз. Голямо внимание трябва да се обърне на декорация в аквариума. Техните изпъкнали очи са изключително деликатни и податливи на повреда, както и всякакви остри предмети или растения с назъбени ръбове трябва да се избягват.

Черен телескоп

златна рибка Черен телескоп

Съществуват и с ветрил на опашка различни разцветки.

телескопи ветрилна опашка

златни рибки Телескопи ветрилна опашка

Телескоп червена шапка

златна рибка Телескоп Червена шапка

8)

ОРАНДА

Породата е възникнала в края на 1500 г.в Китай и е една от най-популярните.
Тялото е високо над 1/2 от дължината му,заоблено,яйцевидно.Главата  и хрилете са покрити с израстъци,които оформят нещо като шапка ,а повърхността е с вид малина.Опашната перка е увиснала дъгообразно,Всички перки са заострени.
Оцветяването е червено,черно,калико,бяло,шоколадено и в комбинация.

оранда

златна рибка Оранда

Колоритна разновидност е Червената шапка.Оцветяването на тялото е сребристо,а на шапката е червена.

червена шапка

златна рибка Червена шапка

червена шапка (танчу)

златни рибки Червена шапка (Танчу)

9)

ЛЪВСКА ГЛАВА

Породата е получена в Китай, за да изобразяват образа на митичния лъв куче.

Има разнообразие от цветове, вариращи от червено, оранжево, шоколад, синьо и черно и калико, двуцветни и трицветни варианти.

Лъвските глави са почти идентични на външен вид на Ранчу и всъщност е предшественик на японската порода. Лъвската обаче, има по-голяма глава в сравнение с Ранчу .
Тялото е високо,заоблено,яйцевидно,гръбнака е гладък с равна линия.Главата и хрилете са покрити с израстъци подобни на повърхността на малина образуващи шапка.Липсва гръбначна перка,а останалите перки са къси и твърди.Краищата им са закръглени,опашката е разчленена до 1/3 от дължината си и се носи високо.

лъвска глава

златни рибки Лъвски глави

 

ранчу

златни рибки Лъвска глави

РАНЧУ

Създадена  като порода от японците през 1800 г. Ранчу има много по-заоблен гръб от Лъвската глава .

Опашката на Ранчу е също разперена настрани с по-ниските дялове, разположени почти хоризонтално. Това е в контраст с опашката на Лъвската глава, която е по-събрана и прилича с тази на Ветрило порода .

Цветове на Ранчу са, вариращи от червено, оранжево и черно до двуцветни .

Ранчу

10)

ПОМПОН

Тялото е високо,яйцевидно,гръбнака е заоблен,предната част на главата също е заоблена като носовите израстъци са силно уголемени.При основния стандарт липсва гръбна перка,а останалите перки са къси.Опашката се носи високо.

понпон

златна рибка Понпон

11)

НЕБЕСНО ОКО

Тялото е високо над 1/2 от дължината му.То е яйцевидно,със заоблен гръбнак.Очите са изпъкнали, изместени навън и са насочени нагоре.

Липсва гръбначна перка,останалите са къси нееластични.Опашката се носи високо.

небесно око

златни рибки Небесно око

небесно око

златни рибки Небесно око

12)

Водни око (Дебелобузеста рибка)

Породата е получена в началото на 1900 в Китай и се смята, че са разработени от породата Небесното око . Tя се характеризира с двете пълни с течност торбички или „мехури“ под очите.Долните клепачи на очите са разширени до формата на балони.
Тялото е високо над 1/2 от дължината му.То е яйцевидно,със заоблен гръбнак.

Липсва гръбначна перка,останалите са къси нееластични.Опашката се носи високо.
Оцветяването е червено,златисто,бяло,черно или са двуцветни.
Тя е една от най-деликатните породи златни рибки и се отглежда самостоятелно!

Водно око

златни рибки Водно око

водно око

златни рибки Водно око

Съдържанието на страниците на ezerniribi com. е обект на авторско право на Венец Струнджев.
Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на автора!

/span