Уважаеми потребители сайта се допълва и обновява на всеки 10 дни!

Вижте клипове в www.facebook.com/

на моята страница

Кои § Златни-риби-ферма-Езерни-риби

 В събота,риби и храни ще се предлагат по предварителна уговорка на новия зообазар Хан Кубрат!

 

Може да има забавяне на доставките поради липса на капацитет!

2023

календарче 2023

За всички останали клиенти доставките ще се осъществяват по автобус.

За повече информация или за да направите своята поръчка използвайте email: eurohobby@abv.bg Моментът, в който се намираме, е критичен за всички и изглежда, че пишем нова история в страниците на човечеството. Краят му зависи от много фактори, но езерото с риби определено може да компенсира стреса и ни направи щастливи!

Златната рибка е първото нещо, което идва на ум, когато хората мислят да отглеждат домашен любимец.

Златни рибкиЗлатни риби <- Видео

Carassius auratus auratus, (Linnaeus, 1758)

Риби от сайта са благословени от Игумена на Троянския  и Бачковския манастири Негово Преосвещенство † Велички епископ СИОНИЙ.

благословени риби

рибите са благословени от Негово преосвещенство епископ Сионий

КУЛТУРА НА ЗЛАТНАТА РИБКА


Размери:

 

  • дължина : средно 15 – 35 см; макс. 45 см
  • тегло : средно 0,1 – 0,5 кг; макс. 2 кг

При породи с източено тяло-45 см.,а с яйцевидно – 20см. Златни рибки отгледани изкуствено имат продължителност на живота между 8 и 30 години.Според Guinness „официалния“ рекордьор умира на 43 години през 1999 г. но има доказателства, за златни рибки, които са живели по-дълго.

Най-голямата регистрирана златна рибка отглеждана в аквариум е Голджи. Тя е дълга 40 см и тежи около 2 кг. За да достигне този размер тя е гледана в просторен аквариум с мощна филтрация и аерация, като водата е подменяна всяка седмица, а менюто е съобразено с изискванията на златните риби за повече растителна храна.

Описание:

Класическата златната рибка се характеризира с високо плоско тяло, леко извита гръбна перка, липсва мустаци и има твърди люспи. Женските имат по-закръглени кореми по време на полова зрялост.

Местообитание:

Кратка история

Златната рибка, чието родно място е в Китай, се отглежда успешно от  златни каракуди след десетки векове генетична еволюция.

Te са най-ранните риби опитомени от хората.Първата златна рибка вероятно произхожда от Zhejiang провинция в Китай. Златният цвят се наблюдава за първи път в езерата около 1700 година преди Христос по време на династията Джин . Те за първи път са отглеждани изкуствено преди около 1000 години по време на династията Танг от будистки монаси.Обзети от мисълта за защита на живите животни в будизма, културните хора поставят уловената риба в езера „Пусни го“ по време на династията Танг, която е родила златни рибки.
Златистия цвят е мутация, който е получен е чрез дългогодишна селекция в древен Китай,за да се придобие стандартния цвят на съвременната златна рибка. Други цветови вариации са създадени последователно векове по-късно.През 1127 г. Джаогоу, император от династията  Сонг, поддържа повече от четиридесет градини в Ханджоу. В една от тях се отглеждат златни рибки. Това беше само началото на семейното самоусъвършенстване. За да задоволи интереса на богатите хора, тогава  се появи професионално развъждане. Постепенно се появиха някои нови разновидности с различни цветове, като златиста, сребърна, златна рибка и др. Късната династия Мин беше славното време за отглеждане на златни рибки във вана като домашни любимци. Много фантастични разновидности бяха изведени точно като калико, двойни опашки, дълги перки, помпони и късо тяло. По време на този курс се появи и първата книга за златните рибки, която беше озаглавена „Алена рибка“ от династията Мин. Тази книга направи възможно подобряването на качеството на златните рибки и представи златните рибки по целия свят.

По време на късната династия Цин все повече и повече хора отглеждат златни рибки като домашни любимци и по този начин са получени повече разновидности, включително Лъвска глава, Водно око, Оранда, Понпон и Шишарка. Хората натрупаха богат опит по отношение на селекцията на златни рибки , като отглеждането на златни рибки почти достигна съвършенството си.

Стандартните златни рибки за първи път са отглеждани в Япония около 1500 година и е създадена породата Ранчу, в Европа около 1700, и в Съединените щати в средата на 1800.Златните рибки са важен елемент в Фън Шуй!Вижте подстраница „Фън Шуй в аквариума и езерото“
Основните причини,за да се променя цвета са:

Достигане на зряла възраст – златни рибки са всъщност са кафяви, когато те са се родили, и развиват своя цвят с възрастта!
Диета – някои храни съдържащи каротин повлияват на яркостта на цвета.
Размер на слънчева светлина – златни рибки в езерце или аквариум, който получава част от слънчевата светлина ще са по-ярко оцветени от златни рибки съхраняват в тъмни условия.При ярко осветление се появяват черни петна,който изчезват при намаляването на осветлението.Това е добре познато на развъдчиците  с езера, където златните рибки се държат на открито, имат най-живо оцветяване. Но в аквариума нашите златни рибки пропускат предимствата на слънцето. Можем да се опитаме да компенсираме донякъде с изкуствено осветление, но дори LED осветлението с пълен спектър няма същите ефекти. (Осветлението с пълен спектър обаче е важно за рибата.)Трябва да се внимава от прекалено осветление да не затоплим прекомерно аквариума.
Лошо качество на водата – При лошото качество цветовете избледняват.
Заболяване – Промяната в цвета особено на отделни участъци може да е симптом на заболяване.
Генетично – При някои златни рибки се проявява цвета характерен за праотците на породата.златни рибки

Оптимални условия;

Отглеждаме ги в просторни аквариуми над 40 литра. С плътност на посадката за младите рибки 10 литра,за възрастните 20 литра.Рибките с една опашка можем  да отглеждаме и в декоративното езеро.Вижте страница „Декоративно езеро“Кръглитe аквариуми са неподходящи и нехуманни!В цивилизованите страни са забранени за продажба! Защото са с малък обем,а е желателна мощна аерация и филтрация,която  да не създава прекалено движение на водата в целия аквариум!Златните рибки могат да виждат повече цветове, отколкото хората могат и са в състояние да видят ултравиолетова и инфрачервена светлина !Не е желателно да се отглеждат на тъмно.Вижте подстраницата „Риби и околна среда“-Оптималната температура е стайна 16–23°С,неутрална рН 7,средна твърдост dH 5–15°H. Соленост 1-2‰ т.е. добавяме около 10 гр.-15 гр. сол(1 таблетка Аквариумна сол) на 10 л. вода, като за предпочитане е тя да не е йодирана,тъй като йода все пак дразни хрилете и е токсичен за рибите.За златните рибки е необходима сол във водата, тя засилва имунната им система, като стимулира да произвеждат повече слуз върху своето тяло. Това е полезно и желателно.В допълнение, солта е токсична за много паразити, които заразяват рибките

сол

сол

.Винаги сменяме водата внимателно с помощта на сифон или маркуч с накрайник мрежичка защото златните рибки са бавни и има опасност да ги засмучем и нараним!маркуч с накрайник Задължителна е седмичната частична подмяна на водата до 1/2 част с предварително престояла 24 часа,през горещите дни по-често! Златните рибки за разлика от тропически риби, произвеждат много повече отпадъци. Те имат само чревен трак, без стомах. Така че те не могат да усвояват излишните протеини, и го изхвърлят обратно във водата. Това е проблем, който трябва да бъде решен с филтриране и чести смени на водата. Ако това не бъде направено, те в крайна сметка ще замърсяват собствените си вода до точката, когато ще е токсична, и те ще умрат!Добре е да ползваме допълнително пробиотици при температура на водата над 15*С.Със синергичния ефект на нитрифициращите бактерии и други полезни бактерии функцията за самопречистване на водата се повишава, като по този начин се стабилизира PH и оптимизират зоотехническите  параметри  и качество на водата. Пробиотици разлагат рибните изпражнения, вредните водорасли и органичните отпадъци. Разграждат амонячен азот, нитрити, нитрати и други вещества във вода. Увеличават антистресовата способност на вашата риба.Елиминират миризмата на водоема и избистрят водата.Метаболизма на златна рибка е забавя при ниски температури, което означава, те се нуждаят от по-малко храна.

нитрити,нитрати

рибите плуват на повърхността на водата

 

нитрити,нитрати

след смяна на водата

Периодичната  частична подмяна се отнася и за декоративното езеро.Качеството на водата е най-важното при отглеждането на златните рибки!Чувствителни са на нитритно и амонячно замърсяване.Въпреки,че водата може да е прозрачна нитритите и амоняка не се виждат и ако не подменяме водата рибките бавно се тровят!

Храна:

Всеяден вид,който лакомо поглъща храната.Съотношението между растителна(мека водна растителност, сварени ориз, соя, овесени ядки, трохи сухар,млечен грах,салата,спанак)

млечен грах

почистен от ципата зелен грах

и животинска(дафния, тубифекс,ларви на комари) храна е 3:1. Трябва да се внимава да не се прехранва!Възрастните рибки издържат няколко седмичен глад.хранене на златни риби

Една от причините хората да хранят златните рибки толкова много е, защото те смятат, че рибите са гладни. Но златните рибки са винаги гладни! Те са лакомници и буквално ще ядат, докато се взривят. Биологично програмирани да ядат непрекъснато. В дивата природа, това е нещо добро.При изкуствени условия то е опасно за тях. В най-добрия вариант, ако ги прехранване ще доведе до много изпражнения, който, се разпадат бързо и замърсяват вашия аквариум с амоняк. В най-лошия, прехранване в крайна сметка ще предизвика техните чревния тракт да се спука и те ще умрат. Така че трябва да бъдете внимателни с количеството, особено за по-малките риби.Вижте допълнителни подстраница „Хранене“

Хранете с високо протеинови храни (като червеи, ларви на комари, скариди) веднъж или два пъти седмично,през останалите дни със специализирани храни под формата на люспи , топчета, гранули или мека водна растителност, сварени ориз, соя, овесени ядки, трохи сухар, олющен грах,салата,спанак. Хранете само веднъж на ден или през ден. Знак за прехранване е изпражненията да изостават след рибата. Ако виждате това, трябва да се намали количеството на храната, която им давате. Винаги е по-добре да са полугладни от това да преяли.

През по-студените месеци метаболизмът се забавя и диетичните  нужди се променят и намаляват.

Полов диморфизъм:

Напролет мъжките имат бели брадавици на хрилното капаче и на предните гръдни перки,лъчите на които са леко изострени.При повечето породи женските имат добре видимо оформено коремче.

Размножение:

Родителите (2 мъжки и една женска) изяждат частично хайвера, поради което настиламе аквариума с водни растения и обли камъчета или с решетка. След хвърлянето на хайвера ги отстраняваме. Частично подменяме водата до 1/2 част и добавяме няколко капки метиленово синьо. При температура 24•С ембрионите се развиват на 36-я час, а личинките проплуват след 3–4 денонощия. Захранваме ги с инфузория, минимално количество твърдосварен жълтък, като паралелно даваме науплиуси на артемия. Сортираме подрастващите рибки.Практикува се и изкуствено размножение с помощта на хормони инжекции,  чрез сух и мокър метод за оплождане на хайвера.

Поведение:

Плуват повсеместно и са миролюбив и социален вид.Като общо правило златните рибки са много кротки, мирни риби. Те се разбират добре с почти всички, дори с риби и същества от други видове,Но има случай при съперничество за храна и при размножение  могат да проявят агресивност.Когато това се случи, важно е да разберете защо, за да можете да стигнете до корена на проблема. Може да се наложи да ги разделите или да направите укрития за тормозената риба.

Продължителност на живот на яйцевидните породи е до 15 години,а на тези с източено тяло над 20 години.Те са по-подходящи за отглеждане в езера и по-големи аквариуми.Изследвания са показали, че имат памет за най-малко три месеца, могат да разпознават различни цветове и звуци.
Те са достатъчно интелигентни, за да могат да бъдат обучени на прости трикове, като например натискане на лоста на хранилката за да се хранят. . Има видео в YouTube което показва четири златни рибки, да плуват синхронизирано и да променят посоката на движение в зависимост от жестовете с ръце на треньора.

Някои тестове са показали, че паметта им е достатъчна, за да им позволи да правят разлика между различните хора, и могат да идентифицират своя стопанин,който ги храни. Златните рибки не се пипат или галят защото може да се премахне слузта от тялото и да заболеят!Не прекалявайте с опитите за обучение, защото така се подлагат на допълнителен стрес!

Съвместимост:

Не е желателно отглеждането съвместно на яйцевидни и с източено тяло породи,както и с изпъкнали очи и тези с нормални или с различен размер особено в по-малък обем.В аквариум не е подходящо да се отглеждат с тропически риби.

Най -чести болести:

Препоръчват новите риби да бъдат изолирани от съществуващите запаси за период от минимум един месец като се добави 1 кг сол на 1 м3.

Бактериално гниене на перките Те започват да изглеждат разкъсани и окъсани,с червен или бял контур.

Гниенето на перките не е болест. Това е симптом на друго заболяване или проблем с рибата.То може да се прояви след бой между рибите,нараняване и най-често поради лошо качество на водата,всичко това може да доведе до вторична бактериална инфекция на перките.Вижте подстраницата „Болестите на рибите“
Воднянка
Подуване на корема и настръхване на люспите,изпъкване на очи и плувни проблеми са основните симптоми. Всичко това се дължи на заболяване на бъбреците поради инфекция и липса или прекомерност на соли-нарушена осмоза (1 до 2 гр. на литър – оптимално) във водата.Вижте подстраницата „Болестите на рибите“„Болестите на рибите“

Дактилогироза

Етиология: Възбудителят са паразитни червейчета от рода Dactylogyrose.
Клинична картина: Рибите са неспокойни, плуват на повърхността, като жадно поглъщат въздух. Хрилете са бледи, покрити със слуз.В напреднал стадий се  появяват бели петна по перките и разкъсвания!
Лечение:В аквариума добавяме аквариумна сол – 1 табл. (10 гр) на 5 л. вода и увеличаваме аерацията .Най-добре е да комбинираме няколко широкоспектърните антибиотици :   Фуразолидон 500 мг на 100 л, Метронидазол 500 мг на 100 л,Тетрациклин 500 мг на 1оо л. Сулфатиазол 500 мг. на 100 л.и малахитово зелено 1 мл.от 0.2% разтвор на 100 л. През ден сменяме 2/3 от водата и добавяме нова доза.Лечението продължава поне 10 дни.Като може да се наложи повторно третиране защото заболяването е упорито!

Червенка

Болестта е характерна за лятото.Засяга 2-3 годишните рибки. При острата форма се различават кървави петна по коремната и гръдната част, частично нарушаване на перките. При хроничната форма се наблюдават язви, подуване на стомаха, настръхване на люспите.Вижте подстраницата „Болестите на рибите“ на страница „Декоративно езеро“.

Национален стандарт за оценка на златните рибки.Утвърден от Съюза на природолюбителите през март 1986:Автори Т,Мечков и В.Струнджев

1.Тяло………20 т.

Оценяват се:големина на рибата,формата на тялото,отношение между височината и дължината му.Взема се  под внимание разликата между мъжките и женски екземпляри 

2.Перки…………………….20 т.

Оценяват се:големината,формата и структурата на всички перки,не трябват да имат недостатъци в развитието на лъчовете.Съотношението,от една страна между самите перки,а от друга между перките и размера на тялото трябва да отговаря на съответния стандарт.

3.Оцветяване………………..20 т.

Оценява се:интензивността на цвета,разположението на цветните петна,оцветяването на перките.

4.Характеристика /стил/………20 т.

Оценяват се;трудности при развъждане и отглеждане,рядкост на породата.

5.Състояние и поведение………20 т.

Оценява се;общото състояние на рибата,липса на увреждане,полаганите грижи.Рибата трябва да се държи свободно,перките трябва да бъдат изправени и носени естетично.

Общо : 100 т.

В резултат на хилядолетна селекция са получени множество породи по форма на тялото и цветови вариации.

Съдържанието на страниците на ezerniribi com. е обект на авторско право на Венец Струнджев.
Каквито и да било права, които не са изрично предоставени, са запазени. Всяко възпроизвеждане, прехвърляне, разпространяване или запаметяване на част или на цялото съдържание, освен за лични цели, може да се извършва само след изрично писмено разрешение от страна на автора!